Под викове "Оставка" местната управа на Пловдив даде старт на изграждането на пробива под Водната палата. Транспортният възел на две нива трябва да е готов до края на 2023 г. и ще струва 9,2 млн. лв., като според общината, с него ще се отпуши трафика в района. Протестиращите, между които имаше и местни политици, не са на същото мнение. Според тях, пробивът не решава проблемите с движението в града. В защита на общината се изказа и Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Протестиращите поискаха оставката на зам.-кмета по строителство Пламен Райчев.

===================================

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров поискаха общинските съветници от Демократична България. Днес те заявиха, че за втори път в рамките на година и половина кметът на града прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи отново директно поръчката за почистване коритото на река Марица на фирма ПИМК.

====================================

Омбудсманът Диана Ковачева изрази категоричната си позиция против предвиденото 35% увеличение на цената на водата в Хасково. Спрямо 2021 г. тя нараства от 3,52 лв. на 4,75 лв. с ДДС, а през 2026 г. е предвидено да скочи с 58%, стигайки до 5,56 лв. Становището ѝ бе представено днес от Боряна Джунева, експерт в институцията на омбудсмана в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), по време на общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество. Проф. Ковачева посочва, че тези цени са на прага на социалната поносимост. През лятото жителите на Хасково излязоха на протест срещу предвиденото значително увеличение. Според омбудсмана недоволството на гражданите е основателно, защото качеството на услугата в областта е много лошо, независимо от драстичното повишаване на цената.
======================================

Условна присъда и глоба от 2000 лева постанови Пловдивският окръжен съд за служител на ДАНС, поискал подкуп от земеделски производител. Подсъдимият е лишен и от право да заема държавна длъжност в сферата на националната сигурност за срок от 1 година. На 9.09.2021 г. в с. Ведраре, обл. Пловдив, служителят на ДАНС взел общо 1700 лева, за да не докладва констатирани нарушения от страна на фермера. Малко след като взел парите, чиновникът бил задържан. Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване.
=====================================

Задържаха 60-годишен мъж за серия кражби в Мадан. Сред откраднатите вещи била и снимка от местната джамия. Мъжът е в ареста за 24 часа като разследването стартирало веднага след получени сигнали за кражбите. Крадецът отмъкнал от две стаи в общинското общежитие газова бутилка, мъжко яке и часовник. Собственици на два автомобила се жалвали, че от незаключените превозни средства са взети винтоверт и СD плеър. Откраднатите вещи са намерени в жилището на крадеца. По случаите са образувани проверки и е уведомена Районна прокуратура – Смолян.
======================================

Водач без книжка, качил се зад волана пиян, предизвика пътен инцидент, съобщават от полицията. Около 21:00 ч. снощи 32-годишен мъж от село Семчиново е самокатастрофирал с „Пежо“ в крайпътна канавка на шосето между пътя Пазарджик-Белово и разклона на селото. Оказало се, че водачът е неправоспособен. Пробата с дрегер също била положителна - 2.05 промила концентрация на алкохол. Шофьорът е задържан в ареста за срок от 24 часа.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова