Продължава гасенето на пожара на връх Вейката. 21 огнеборци от Кърджали, двама доброволци и горски работници продължават гасенето на огъня в община Кирково. Около 14 км е фронтът на големия пожар, тръгнал преди дни от гръцката част на Родопите. Към момента няма опасност за населени места, уверяват от дирекцията на МВР в Кърджали. Още 4 пожара са горели в региона през изминалото денонощие

Стопанска постройка е изгоряла в Димитровград на ул. „Черничева махала“. Огнеборците установили, че пламъците са тръгнали от съседен имот, където 64-годишна жена варила лютеница. При пожара са изгорели 40 квадратни метра покривна конструкция и 3 кубика дървен материал.

============================

Кампания за вредите от никотиновите продукти и райския газ стартира сред учениците в Смолян. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция, съвместно с Превантивно-информационният център по наркомании, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и полицията. Тя ще премине под мото „Тялото ти не е кошче за боклук – заслужаваш повече“. Експерти вече се срещнаха със 160 ученици от три училища в града. Посещенията ще продължат и през ноември, уточняват от РЗИ. Като част от кампанията е и рок-мюзикълът на Недялко Йорданов „Ще те накарам да се влюбиш“, поставен от Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Представлението е на 7 ноември (понеделник) от 18 ч. и е с вход свободен за всички гимназисти и учители.

============================

Община Пловдив обмисля да преразпредели на други превозвачи три от линиите на градския транспорт, изпълнявани от фирма „Хеброс бус“. Става въпрос за 4, 6 и 20. Причината – множество неизпълнени курсове по тези линии. Заради същото в края на август линия №10 беше отнета от „Хеброс бус“ и дадена на друг превозвач. Следващата седмица е насрочена среща с транспортните фирми, обслужващи градския транспорт на Пловдив, за да се вземе решение по казуса. От няколко дни „Хеброс Бус“ спря да изпълнява курсовете си и в община Карлово. Местната управа на подбалканския град също търси решение на проблема и ще ангажира други превозвачи, които да изпълняват курсовете по междуселищните линии. Освен в карловско, „Хеброс бус“ има пропуски в разписаснието и на рейсовете си до съседните на Пловдив села, като последните случаи са по линията до Брестовица.

===============================

За Архангелова задушница в Пловдив пускат повече рейсове до траурните паркове в града. От „Организация и контрол на транспорта“ съобщават, че за да се осигури нормалното транспортно обслужване на гражданите, автобусите по линии  №7, 11, 27, 36, 37, 66 и 93 ще се движат с делнично разписание. Линия №27 ще изпълнява маршрута си до Рогошките гробища, а в интервала от 07:00 до 18:00 часа рейсовете по линия №25 също ще минават оттам.

Градските автобуси по линия №14 в Пазарджик ще се изпълняват през час на утрешната Архангелова задушница, съобщават от "Хебър Бус". В часовете до обяд автобусите ще се движат по маршрута от кв. “Запад“ през Пожарната – МБАЛ „Здраве” –  Спортна зала „Хебър” –  Щаба – Минералната баня – у-ще „Климент Охридски” – бул. „Стефан Караджа” – Гробищен парк и обратно. Първият курс от началната спирка е в 07:35, а последният от Гробищата - в 12:55. В събота е една от големите задушници, които православните християни отбелязват всяка година, и която напомня за грижите на Божиите ангели за покойниците. Архангелова задушница е специално посветена на загиналите воини, затова някъде се нарича и „мъжка задушница”.

Информации на Живка Тодорова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Тина Соколова