Временният бежански център в Пловдив „Втори дом“ за Украйна е сред финалистите в тазгодишните номинации на Института за иновации в политиката. Община Пловдив е сред 80-те, които се надпреварват в 8 категории за престижната оценка. В средата на май на гала церемония във Варшава, Полша ще бъдат обявени осемте победители. Пловдив е единственият град от България, който попада сред номинираните. Центърът за бежанци е спечелил вниманието на 1045 граждани, експерти и политици от цяла Европа, които са селекционно жури тази година. В проекта, с който участва общината,  са описани и двата дневни центъра за деца бежанци, които бяха предоставени на фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. Именно нейната фондация се грижи за целодневното функциониране на дома.

==============================

Държавата, Общината и Фондация „Дом за Пловдивската опера“ обединиха усилия и поставиха на бърза писта намирането на решение на дългогодишния проблем с липсата на собствена сграда на една от най-важните културни институции в Пловдив. Това стана ясно след работна среща по инициатива на областния управител Ангел Стоев. По време на разговорите беше взето решение проектът на Фондацията да бъде разгледан отново от ЕСУТ на извънредно заседание на 9 март. Предложението е да се даде възможност на автора - арх. Николов,  да защити проекта, който предвижда да бъде изграден дом на Операта в центъра като се използва пространството зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще създаде естествена връзка с Концертна зала. „Важно е да се подчертае, че проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и той не предвижда бутане на сградата на централния площад“, коментира още Ангел Стоев.

================================

Политически трансфери, листи с по един кандидат, водач певец, както и лица с криминално минало – това показва детайлната справка в листите на политическите партии и коалиции за предстоящите избори на 2 април от Пловдив и областта. 272-ма са кандидатите за депутати от града и 234  от областта. Две са листите с по един представител, големите партии, като изключим БСП в областта, регистрираха пълни листи за народни представители.

================================

Решението на Общинския съвет във Велинград, с което предсрочно са прекратени правомощията на управителя на Общинската болница Данчо Гурдев, е върнато от областния управител на Пазарджик Трендафил Величков като незаконосъобразно. В самото решение липсва фактическа аргументация за отстраняване на досегашният управител на МБАЛ - Велинград. Решението на Общинския съвет не отговаря и на изискванията за форма на административния акт. Върнатото за ново обсъждане решение не влиза в сила и трябва да се разгледа от Общинския съвет в 14-дневен срок от получаването на заповедта на областния управител. 

===============================

Годишната изложба на учениците от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив се открива тази вечер от 17:00 ч. в галерия "Ромфея". В експозицията ще бъдат представени произведения на ученици от всичките седем специалности в училището – Живопис, Графика, Скулптура, Иконопис, Стенопис, Рекламна графика и Пространствен дизайн. Творбите са на различни теми, като на откриването ще бъдат отличени 10 талантливи гимназисти, които тази година ще получат поощрителни награди, след като Художествената комисия селектира представените конкурсни творби.

=================================

След 21:00 часа тази вечер северното пътно платно на бул. „Дунав“ в Пловдив - в участъка от кръговото кръстовище с бул. „Цар Борис III Обединител“ до  ул. „Васил Левски“, се затваря за пътни превозни средства. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно. Временната организация с предвиден краен срок 27 май се налага заради напредващите строително-монтажни работи по изпълнението на големия воден проект. Поставени са съответните информационни табели и пътни знаци. Автобусите по линии №1 и 25 в посока Карловско шосе ще пропускат спирката срещу училище „Йордан Йовков“.

На 5 март - неделя, от 11 ч. до 12:30 ч. ще бъде ограничено движението в участък от пътя Смолян – Девин, в чертите на с. Широка лъка, за провеждане на традиционния кукерски събор – „Песпонеделник“, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Всички моторни превозни средства ще изчакват на място. При необходимост ще се осигурява преминаването на автомобили със специален режим на движение, уточняват още от пътната агенция.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев