„НДСВ ще участва в предсрочните парламентарни избори самостоятелно“. Това заяви председателят Станимир Илчев пред пловдивската структура на партията. На срещата стана ясно още, че формацията няма да предпоставя възможни политически конфигурации. Предлаганите политики и готовността за постигане на компромис в името на възстановяването на стабилността и легитимността на държавното управление, ще е сред водещите критерии за определяне на потенциални партньори на партията в следващото Народно събрание, подчертаха още от НДСВ.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков насрочи консултациите с местни представители на партии и коалиции за състава на РИК във връзка с предстоящите на 2 април парламентарни избори. Разговорите ще бъдат в неделя от 14:00 часа в Приемната зала на Областната администрация и ще бъдат излъчвани наживо във Фейсбук страницата на ведомството. Поканени за участие са представители или упълномощени от тях лица на парламентарно представените партии и коалиции - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", Движението за права и свободи, "Възраждане", БСП за България, "Демократична България-Обединение" и "Български възход".

============================

За първи път след официалното признаване автономията на православната църква на Северна Македония в пловдивския митрополитски храм „Света Марина“ се състоя общо служение на български и македонски митрополити. На тържествената служба за големия християнски празник Сретение Господне Пловдивският митрополит Николай се обърна към Дебърско-Кичевския Тимотей и Брегалнишкия Иларион с думите, че се среща със скъпи братя, след като за десетки години тази радост е била отнета. "Църквата не признава предели и ограничения, тя прегръща всички“, каза Митрополит Николай. Той припомни, че още преди 10 години при построяването на новия пловдивски православен храм  „Св. Климент Охридски“ е поискал от Митрополит Тимотей частица от мощите на светеца и той е откликнал, но обща служба тогава не е могла да се състои. В знак на благодарност той го удостои с най-високото отлилчие на Пловдивската епархия – ордена „Свети Апостол Ерм“, който му бе връчен едва днес. „Да даде Господ тази любов, която днес се манифестира със съвместната архиерейска богослужба в този прекрасен храм и да продължи отсега до века“, каза в знак на благодарност Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей. За да почетат празника, на тържествената служба бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Пловдивския Общински съвет Александър Държиков и бизнесменът Георги Гергов като църковен ктитор.

=================================

В пъти е скочил броят на работниците от трети държави в област Смолян. Това сочат данните на Инспекцията по труда в родопския град. Общо 99 чужденци са наети от работодатели в Смолянско през зимния сезон. В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно, като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници от страни извън Европейнкия съюз са наети предимно в хотели и ресторанти, главно в Пампорово. Няколко чужди работници са назначени и в Смолян и Чепеларе. За миналото лято работодатели са избрали общо 21 чужденци от Молдова, Русия, Украйна, Узбекистан и Казахстан. 

===================================

Предложения за ремонт на военни паметници в три общини на Хасковския регион са подадени до ресорната комисия в областната администрация, съобщават от там. Нужда от обновяване имат Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. на площад „Свобода“ в Хасково и военния паметник „Нашето летище“ в Узунджово. В община Ивайловград необходимостта от финансиране имат паметникът в село Черни рид, паметникът-чешма на редник Манол Кирев и паметната плоча на загиналите в Балканската война в село Попско. В община Стамболово за обновяване са паметникът на загиналите в Балканската война в село Тънково и паметник-чешма в село Царева поляна. Областната комисия прие и идейно-художествен проект за военен паметник в свиленградското село Сива река. Гласува и включването в списъка на 4 паметни плочи в община Минерални бани, които се намират в селата Сусам, Спахиево, Сираково и Брястово.

===================================

Младеж, седнал зад волана след коктейл от наркотични вещества, бе заловен в Пловдив. Минути след полунощ, на кръстовището между бул. „Шести септември“ и ул. „Йоаким Груев“, екип на сектор „Специализирани полицейски сили“ спрял за рутинна проверка лекия автомобил, шофиран от 20-годишния водач от благоевградско село, чиято проба с драг чек отчела положителен резултат за употреба на кокаин, канабис, амфетамин, бензодиазепини и метадон. Срещу него е започнато бързо производство, задържан е за срок до 24 часа.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова