На протест пред сградата на РЗИ-Пловдив излязоха хора с увреждания. Недоволството им е провокирано от нерешаването на дългогодишните проблеми с липсващите медицински изделия и медикаменти и неадекватната, според тях, работа на ТЕЛК.

================================

На мащабен протест излизат тази вечер феновете на „Ботев“ Пловдив. Те искат кметът Здравко Димитров да замрази плащанията за строежа на  клубния стадион, докато не бъдат изчистени всички нередности. Феновете се събират в 18 часа на площад „Съединение“. Заради протестното шествие се спира движението на пътни превозни средства по пловдивските булеварди „6-ти септември“ и „Цар Борис III Обединител“. Рейсовете по 17 линии от Градския транспорт ще минават по бул. „Христо Ботев“ и бул. „Източен“.

Междувременно кметът Здравко Димитров се срещна днес със строителя на стадион "Христо Ботев", като се обсъдиха вариантите за довършване на спортното съоръжение. Градоначалникът настоя да бъде напълно завършена козирката и фасадата на стадиона. "Ще вкарам предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в няколко бюджетни години. Успяхме да договорим със строителя да не изисква лихва за отложените плащания", съобщи Димитров. Към настоящия момент има осигурени 36 млн. лв. за СМР „Същевременно няма да спираме да търсим други източници на финансиране и да представяме казуса пред държавните институции. Призовавам феновете за толерантност и сътрудничество. Всички сме нетърпеливи да видим стадиона завършен, но излишното напрежение забавя и пречи на работата“, допълни градоначалникът. Предложенията ще бъдат подробно обсъдени с всички групи в Общинския съвет.

=================================

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града, с което бе спряно вписването на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест". Делото е образувано по жалба на дружеството. Апелативните съдии  приемат, че оплакването е неоснователно. Според тях, именно исковото производство, образувано в Окръжния съд, в което Община Пловдив иска отмяна на всички решения, взети на извънредното общо събрание на „Пълдин Туринвест“ от 9 януари, тази година, е от значение и именно решението на магистратите по това дело ще обоснове преценката на длъжностното лице по вписванията. Определението на апелативните магистрати е окончателно. Припомням, че на заседанието на временната парламентарна комисия за панаира, присъстващите се обединиха около тезата, че Община Варна трябва да отмени решението си за апорт на акциите и да ги върне на държавата.

=======================================

От този месец Община Сърница ще започне изпълнението на социалната услуга по предоставяне на безплатна сготвена храна под формата на готови опаковани порции (кетъринг) за нуждаещите се граждани – социално слаби хора и хора в неравностойно положение. Проектът ще се изпълнява до 30 септември 2025 год. Услугата ще се предоставя първоначално на 280 души, като е възможно включването и на допълнителни потребители през целия период на проекта, съобщи кметът на общината Неби Бозов.

=============================

Два нови респиратора за общинската МБАЛ „Св. Екатерина” в Димитровград бяха доставени днес. 41 640 лв. е стойността на двата респиратора. По проекта до момента бе закупен и специализиран микробус, оборудван с медицинска апаратура, модерен рентгенов апарат, 5 пациентни монитори за продължително проследяване на основни витални параметри на възрастни, деца и новородени, както и нов автомобил за здравното заведение. По същия проект болницата в Димитровград предстои да получи също 50 легла, съвременен стерилизатор, ново оборудване и система за окомплектоване на болничната лаборатория, допълват от общината.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Живка Тодорова