150 дка иглолистна гора изгоря край Баните, съобщават от пожарната. Горскиият пожар е вилнял на територията на с. Вълчан дол в следобедните часове в първия ден на април. В гасенето са взели участие 4 екипа огнеборци от Баните, Смолян и Пампорово. Помощ са оказали и служители горските стопанства в Баните, Давидково, Славейно и Загражден и жители от местното население. Пожарът е локализиран. Причината за лумването му е небрежност при боравене с открит огън.

Спипаха наркодилъри от квартал „Столипиново“, крили дрогата си в тайници край река Марица. В ареста на полицията в Пловдив са трима мъже на 19, 22 и 28 години. У тях са открити над 300 грама марихуана и близо килограм нова синтетична дрога от рода на канабиноида. Тримата са се познавали. Те криели наркотиците в найлонови пликчета в тайници край речното корито в ромския квартал, като ги заравяли в почвата. При претърсвания на три адреса в махалата са открити други материални доказателства за престъпната дейност на дилърите – телефони, пари, както и 400 грама смолисто вещество, което се използва за производството на изкуствен хашиш. На тримата е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Работна среща между общинската администрация и представители от неправителствени организации и бизнеса се провежда днес в читалището в Батак, съобщиха от родопската община. Форумът е по проект „Подобряване на капацитета на администрациите и пилотно прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча“. Ще бъдат представени и обсъдени мерки за намаляване и ограничаване на неблагоприятните последствия от изменението на климата.

Близо 5000 души са посетили през март обновения и модернизиран Планетариум в Смолян. Отделно 2404 смолянски ученици са посетили безплатно звездната институция. От днес към екипа на Планетариума е назначен на пълен щат още един физик. От 1 април се излъчва и новият звезден спектакъл „Две малки парченца стъкло - невероятният телескоп“. Филмът разказва за историята на телескопа през последните 400 години. Потокът от хора не спира. Има групи от цяла България, като резервациите за посещение на Планетариума през април са почти 100%, коментираха от пресцентъра на Община Смолян.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров