Разкриха организирана престъпна група за данъчни престъпления, измами, нерегламентирано използване на чужди търговски марки и пране на пари. Подробности по случая разкриха на съвместен брифинг окръжният прокурор Ваня Христева, Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор, шефът на полицията ст. комисар Георги Чергов и представители на отдел „Икономическа полиция“. Извършени са 30 претърсвания, изземвания и обиски в Пловдив - жилища и складове. Иззети са стоки, документи и луксозни автомобили. Към наказателна отговорност са привлечени 10 човека на възраст между 20 и 58 години. Петима от тях са от едно семейство. Иззети са стоки от триетажен склад, пълен от пода до тавана. Само през две от дружествата за 2022 година са преминали близо 2,5 милиона лева обороти без никакви подадени декларации за тях; за 2023 г. - близо 3 милиона лева. От началото на тази година на митница "Варна" са задържани няколко контейнера със стоки, собственост на едно от дружествата, обект на разследването. Парите от оборотите са изпирани чрез закупуване на скъпи коли и имоти, съобщиха разследващите.

Веселина Александрова, Манол Пейков и Чило Попов от “Продължаваме Промяната - Демократична България” подадоха писмо в Министерството на културата с призив за възстановяване статута на културна ценност на триетажната сграда на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд” в Пловдив. Те посочват, че сградата е била заличена от списъците на Националния институт за недвижимо културно наследство през 2012 г. без обосновка. Тя е знаков пример за архитектурен стил със сецесионови и неокласически елементи и пропорции, и е важен елемент от характерния облик на целия ансамбъл от сгради в съседство. Тримата политици от ПП-ДБ допълват, че няма одобрен проект за нов строеж. Те искат спиране на разрушителните дейности и възстановяване на първоначалния вид на сградата.

65% повече приходи от туристически данък отчете Община Чепеларе за 2023 г. Събрани са почти 394 хил. лева. Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма в родопския град. Туристическият данък обхваща обекти в Чепеларе, Пампорово и селата в региона. За сравнение, през предходната 2022 г. приходите от местата за настаняване са били малко под 240 хил. лева 

Камион уби пресичащ пешеходец в Пазарджик. Спешните екипи са заварили ранения в съзнание, но по-късно той е издъхнал. Инцидентът е станал към 10:30 ч. днес на ул. „Стоян Ангелов“, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Според очевидци човекът, чиято самоличност не е изяснена, е искал да отиде до Битака, а камионът се е движил с много висока скорост.

Мъж е с изгаряния след пожар в асеновградския квартал „Долни Воден“. Четири екипа огнеборци са гасили пламъците в жилищна сграда към 02.00 часа тази нощ. Огънят е тръгнал от стая на втория етаж на къщата, но бързо се прехвърлил и обхванал мансардата над етажа. 18-годишно момиче и брат ѝ - на 14 години, обитавали мансардата, а в жилището под тях живеел баща им. Мирисът на дим първо бил усетен от дъщерята, която слязла да потърси и помогне на татко си. Димната клопка дори принудила момчето да излезе на покрива през капандурата. Пристигналите пожарникари евакуирали семейството и бързо овладели огнената стихия. Щетите са ограничени само до две от стаите, където всичко е изгоряло. Медицински екип е оказал първа помощ на бащата, който е обгазен и с изгаряния по ръцете. Мъжът е настанен в болница. Причините за пожара се раследват.

Двуетажна постройка изгоря снощи и при пожар в девинското село Брезе. Пламъците са унищожили сградата с площ от 120 кв. м. Изгорели са и съхраняваните в нея 30 куб. м дърва за огрев и 600 кг сено. Няма пострадали хора и животни. Огънят е потушен от един екип огнеборци, преди да обхване съседни сгради.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров