Строителството на Околовръстния път на Пловдив се ускорява. На работна среща, кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че голяма част от проблемите по проекта са решени и очаква скоро да започне същинското строителство. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов подчерта, че е взел проекта присърце и работи с различни институции, за да се подобри процеса. Обсъждани бяха възможностите за изграждане на локални платна, свързаността на трасето с железопътната линия и селскостопанските пътища. Следващата среща е планирана за 23 април в Агенция „Пътна инфраструктура“.

България е добро място за инвестиции и правене на бизнес. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на първата копка на изцяло нов завод на Schneider Electric, който ще бъде построен край Пловдив в Тракия икономическа зона. Инвестицията е за над 107 млн. лв. и 110 нови работни места. България е стратегическа за производството на френската компания. Министър Богданов подчерта, че този проект е важен, защото създава добавена стойност в икономиката на страната и показва промяна в подхода към инвеститорите. Заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков подкрепя модернизацията на компаниите и внедряването на нови технологии. Новата фабрика на Schneider Electric е пример за това. Компанията ще бъде сред първите, които ще получат финансова помощ за проекта си, благодарение на новата методология за насърчаване на инвестициите в България. В новата фабрика ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. На церемонията присъстваха още посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Майер, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестиции Мила Ненова, представители на Френско-българската търговска камара, на Американската търговска камара в България, както и на общините Пловдив и Радиново. 

Уличен бой завърши с двама пострадали тийнейджъри. Задържан е непълнолетният им опонент. Случката е от Пазарджик и според данните на полицията, спречкването е станало между две групи младежи в района на една от улиците в града. Тогава един от тях е нанесъл удари на две момчета – на 14 и 15 години. Те са откарани в МБАЛ-Пазарджик, но не са с тежки травми и наранявания. Полицаите установили самоличността на побойника - също 15-годишен тийнейджър. Той е задържан за 24 часа.

Тежка катастрофа със загинал е станала тази сутрин в село Климент, съобщават от полицията. Товарен автомобил с 39-годишен водач блъснал 81-годишен пешеходец. Автопатрул и екип на Спешна помощ само са констатирали смъртта на възрастния човек. Причините и обстоятелствата, довели до пътния инцидент се изясняват. Шофьорът е изпробван за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен.

Община Неделино да изгради Фестивален център, чрез който да популяризира Неделинския двуглас. Това е една от идеите в Концепцииите за интегрирани териториални инвестиции. Ако те бъдат одобрени, в сградата на бившето Основно училище „Васил Левски“ в Горно Неделино ще се изгради и „Център за възстановяване и развитие“. Центърът ще предлага различни услуги, които в комбинация с минералната вода – ще бъдат предпоставка за развитието на общината като туристическа дестинация. В Концепциите се предвижда също обучение на безработни, които да получат възможност да практикуват различни професии: за „Поддръжка на пътища“, „Озеленител“; „Камериер“, „Санитар“, „Спасител“, „Екскурзовод“, „Администратор“ и „Готвач“.

Пловдивските почитатели на изкуството ще могат да видят за първи път част от колекцията рисунки, която в продължение на 30 години събира доц. д-р Пламен Пъчев. Изложбата „Голо тяло и еротика – творби от български художници“ ще бъде представена на първия етаж в Залите за временни експозиции към Градската художествена галерия в Пловдив. Тя ще може да се види от днес до 9 април. Откриването е от 18:00 часа. Цялата колекция съдържа над 150 произведения, предимно върху хартия, на известни имена в българското изкуство, но и на по-млади и утвърдени автори. Досега малка част от творбите са показвани в галерии в Русе, Благоевград и Велико Търново. Колекционерът доц. д-р Пламен Пъчев е преподавател по икономика в Югозападния университет „Св. Неофит Рилски“. Ето как той обяснява подтика си да купува тъкмо такива творби: „Голото тяло сме всички ние - стари или млади, физически красиви или обидени от природата, бели или черни. Голотата прикрива човешката суета - страшният библейски грях. За голия човек в изкуството не можем да кажем дали той е беден или богат, дали е министър или просяк, дали е випускник на престижен университет или едва срича. Той е само самият себе си. Това е висша форма любов, уважение и хуманност...“, споделя доц. Пъчев. В колекцията могат да се видят творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Дора Бонева, Греди Асса, Петранка Кац и други.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров