Пловдивчани почетоха 146-та годишнина от Освобождението на града от османско владичество. Възпоменателното честване се състоя пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина. "Ние българите сме достойни за своето освобождение. Свободата ни се ражда в пепелищата на 1876 г. Истинската причина за Руско-турската война е саможертвата по време на Априлското въстание и в онези простички думи на българските знамена „Свобода или смърт“! Това каза в словото си д-р Стефан Шивачев – историк, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. След поднасянето на венци и цветя пред монумента на пламенния родолюбец и дарител за народна просвета Душо Хаджидеков, церемонията завърши с едноминутно мълчание с падане на колене, изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”.

21 сигнала за проблеми в градския транспорт на Пловдив е получил омбудсманът Борислав Стаматов през последното 6-месечие. Гражданите най-много се оплакват за нередности именно в този сектор. Отчетът показва, че повечето от тях са за нередовни и препълнени автобуси, грубо отношение от страна на шофьорите и кондукторите, и лошото състояние на автобусните спирки. Също така се отбелязва, че има и много индивидуални сигнали за нарушения на Закона за движение по пътищата. В анализът си омбудсманът предлага кардинална реорганизация на градския транспорт в Пловдив, включително чрез създаденото общинско транспортно дружество "Екобус". То трябва да се фокусира върху екологичното придвижване, допълва Борислав Стаматов.

Таксите за битови отпадъци за 2024-та в Панагюрска община ще останат на равнищата си от миналата година. Това стана ясно при обсъждането на План-сметката за управление на отпадъците, приета от съветниците в средногорския град. За сметосъбиране и сметоизвозване ще са нужни 3 596 415 лева. Край Панагюрище е изградено съвременно депо, ползвано съвместно със съседната Община Стрелча. Наскоро кметовете на двете общини обявиха, че ще започне работата по Клетка 2 от депото и рекултивацията на първата площадка. При обсъждането на План-сметката се разбра, че в стоителството ще бъдат инвестирани 2 284 324 лева.

Граждани и природозащитни организации в Пловдив и София ще протестират едновременно за правото на достъп до правосъдие на жителите на асеновградското село Горнослав на 17 януари от 8:30 ч. Протестът в Пловдив, подкрепен от “Зелени Балкани”, ще се проведе пред Административния съд, където ще се разглежда жалбата на фирмата концесионер на кариерата край селото - “ЗАПРЯНОВИ – 03” ООД. Жалбата се отнася до решение, което позволява добив на мраморна баластра в защитени зони, без оценка на въздействието върху околната среда. В София, фондация “Биоразнообразие” и организация “За Земята” ще проведат протест пред Върховния административен съд. Жителите на Горнослав и природозащитните организации ще заявят правото си да защитават живота, здравето, собствеността и природата.

Районната прокуратура в Пловдив разпореди проверка за проявена жестокост към кучета и котки в Асеновград. Сигналът е получен на електронната поща и в него се твърди, че в резултат на разпръсната отрова в кв. „Запад“ в града са починали няколко животни, а други са в тежко състояние. Проверката ще се извърши от служители на Районното управление на МВР в Асеновград. Срокът за приключването ѝ е едномесечен.   

Криминално проявен и осъждан жител на Стамболийски се озова в полицейския арест за поредни кражби от един и същи търговски обект. От средата на декември м.г. мъжът задигнал 11 бутилки алкохол от магазин на известна верига в града, съобщават от полицията. В събота, веднага след получаване на сигнала за отчетените липси, служителите на реда влезли в дирите на извършителя и той бил задържан.

Хванаха и агресивен мъж от Скутаре, който счупил прозорците и вратата на къщата на свой съсед. Заподозреният за вандалската проява е криминално проявен. Срещу него се води досъдебно производство.

За първи път в историята си Пампорово ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието ще се проведе този уикенд на 20 и 21 януари на писта "Стената" и ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят. Между тях е и трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка. Чехкинята спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022. При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Ав), също ще стартира в Пампорово.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров