Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е обсъдил с мажоритарния собственик на Международен панаир - Пловдив Георги Гергов Стратегията за развитие на дружеството, която се разработва от Министерството. Това е станало на съвместна среща по време на откриването на 77-ия Международен технически панаир, който ще продължи до 17 септември. Изложението тази година представя и специализирани експозиции, посветени на модерното строителство и безопасността на сградите, както и множество иновации в дигиталната сфера. Богданов заяви пред журналисти, че е важно да има диалог между всички акционери. „Мога да ви уверя, че връщането на пълния капацитет на панаира и привличането на международни партньори е основен фокус за нашето министерство“, каза министърът. Според него през последната година България доказва, че е страна, предпочитана от чуждестранните бизнесмени, тъй като само за 8 месеца инвестициите у нас са се повишили с 90%.

=================================

Бившият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев официално се регистрира като кандидат-кмет на Община Смолян. Той е издигнат от Движение “Нашият град” и вече е подал документите си в Общинската избирателна комисия. Засега официално своите кандидатури са обявили Иван Френкев от БСП и Мирослав Фисински от партия "Български глас". От местната структура на ГЕРБ обявиха единствената си номинация на сегашния градоначалник Николай Мелемов, но се очаква решение по въпроса от централата на партията.

=================================

Строители на новата жп линия между София и Пловдив откриха запечатано в бутилка писмо с послание от 1886 година, съобщава bTV. Бутилката, която е от края на 19-и век, е била зазидана в мост по жп линията Белово-Цариград. Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специална ниша, докато работи по отсечката Костенец-Септември. „Открили сме част от историята на България. Зарадвахме се и решихме, че трябва да бъде предадено в музея в Белово“, коментира той. На пръв поглед бутилката е много стара, вероятно от вино, счупена е, но запечена с восък. 30 метра под земята е изкопът, в който е намерена историческата бутилка край Белово, където е бил стария римски път. След 137 години се разкрива посланието с дата 19 юни 1886 г. от главния инженер и главния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал изграждането на жп линията Цариград-Белово-София. „Намирането на това писмо е изключителен факт, защото Белово е жп станцията, която в златните години на България има наистина водещо значение в индустрията“, казва Севдалина Попова, историк от музея в Белово. Откривателите на бутилката замислят да поставят в строежа на жп линията нова бутилка и също да отправят послание към бъдещите поколения. Новата жп линия София-Пловдив се очаква да бъде завършена след около година.

========================================

Опера Пловдив и Община Пловдив канят пловдивчани на традиционната поредица от концерти на открито Класик Open Air, част от програмата на Културния календар на града. Проектът на Опера Пловдив символично обединява пловдивските тепета като обща сцена за култура и подчертава потенциала им за развитие като градски пространства за артистични събития. Днес програмата включва „Малка нощна музика“ на Сахат тепе, „ГЛАСЪТ НА АРФАТА“ предстои утре на Акведукт Бунарджика, а ГАЛА КОНЦЕРТът ще е в двора на Катедрален храм „Успение Богородично“ на 20 септември. Концертите от КЛАСИК OPEN AIR: МУЗИКАТА ПОД ТЕПЕТАТА са с ВХОД СВОБОДЕН!

=================================

С богата тридневна програма ще бъде отбелязан тази година празникът на Брезово. Началото се поставя днес с детски пленер в родната къща на Златю Бояджиев. Ментор на младите таланти ще бъде художникът Съби Гавраилов, родственик на Златю. Съби е самоук художник, родом от Брезово, който работи и твори във Великобритания и е носител на множество международни отличия. Вторият ден ще бъде посветен на фолклора и корените, както са нарекли и изложбата си художниците Съби Гавраилов и Стефан Добревски. „Корените“ ще покаже избрани творби на двамата художници. В последния ден от празниците на брезовската чаршия ще се проведат турнири по бридж, силов трибой и канадска борба. Пред сградата на общинската администрация ще се представят и две гостуващи изложби на талантливи деца от общините Брезово, Раковски и Марица.

===================================

За 55-годишния  юбилей от създаването на Колектива за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ в Етнографския музей в Пловдив се представя изложбата „Шевицата - възродена традиция“. Откриването е от 18:00 ч. и ще може да се види до 28 септември. Везбарките от колектива издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. Всички те са обединени от идеята да запазят прелестта на уникалната българска шевица и да предадат техниката и майсторството за нейното изпълнение на младото поколение. В изложбата са представени уникални шевици, костюми, плетива на една кука, бяла бродерия, ажури и други. Събитието е под патронажа на Георги Стаменов, кмет на район Централен, община Пловдив. Изложбата е част от поредица от събития през 2023 г., посветени на юбилея. Предстои изложба и в София до края на годината.

Информации на Лалка Златанова, Адран Кулев и Петър Тодоров