Обновената пречиствателна станция за отпадъчни води на Пловдив вече работи. Модернизацията и доизграждането ѝ струва 70 милиона лева. Това е най-модерното подобно съоръжение в цялата страна, заяви кметът Здравко Димитров, който откри съоръжението. Капацитетът му е достатъчен да пречисти водите на града, както и на няколко съседни села. В станцията ще се заустват отпадните води от Северния колектор и канализационните води от ул. „Брезовско шосе“ и бул. „Дунав“. Метантанкерите пък ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата енергия за работата на съоръжението.

=========================================

Протест под надслов „Българите срещу руския геноцид. Каховка - това сме ние“, ще се проведе тази вечер в Пловдив.Замърсяването на Черно море е въпрос на дни. Това е военно престъпление. Екологичната катастрофа засяга всеки от нас!“, пишат организаторите на събитието. Протестът ще започне в 18:30 с шествие от Дом Левски и ще завърши пред Централна поща. Утре подобен протест ще има и в София.

==========================================

Поредното бебе бе спасено с неонаталната линейка, дарена от „Капачки за бъдеще“. Преди два дни в болницата в Карлово получават сигнал от тел. 112 че жена, бременна в седмия месец, е започнала раждане у дома. Карловските медици от Спешна помощ взимат жената с линейка, но тя ражда по пътя. При пристигането в лечебното заведение в Карлово бебенцето е поставено в кувьоз, също дарен от #КапачкиЗаБъдеще и започва неговото стабилизиране, понеже при раждането мъничето не е изплакало. Скоро пристига и специализираната линейка от Пловдив. Бебето, поставено в транспортния кувьоз, е докарано в стабилно състояние в УМБАЛ „Св. Георги“, където специалистите неонатолози го поемат и то оживява. „Благодарим на всички всички замесени“, написа във Фейсбук Лазар Радков от „Капачки за бъдеще“. 

=========================================

В рамките на три дни - 14, 15 и 16 юни, в Пловдив се провежда акция по кръводаряване. Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи в мобилния кабинет за кръводаряване, разположен на ул. „Емил Де Лавеле” (в близост до сградата на общината). Всяка година на 14 юни в страните от целия свят се отбелязва Световният ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от кръвопреливане за спасяване на живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно даряват. Кампанията се организира ежегодно от Районния център за трансфузионна хематология със съдействието на Община Пловдив.

=============================================

Благотворителна изложба подредиха именити български художници в галерия “Проф. Веселин Стайков“ в Пещера. А тази вечер ще се проведе среща разговор с организаторите и творците. Тя ще започне от 18:00 часа. Изложбата е озаглавена “Изкуство в помощ на изкуството“. Показани са картини, дарени от едни от най-известните български художници, а експозицията се реализира с подкрепата на кмета на Пещера Йордан Младенов. „Подкрепете талантливите младежи в неравностойно положение от средните и висши училища по изкуствата в България, като закупите картина от изложбата“, пишат авторите. Сред тях са проф. Ивайло Мирчев, проф. д-р Кирил Божков, проф. д-р Здравка Василева, проф. Лаура Димитрова, проф. д-р Стефан Алтъков, доц. Пенчо Добрев и други - над 13 творци.

=============================================

Поради очакваните валежи и лоши метеорологични условия, концертите, организирани по повод Празниците на Обединения град Смолян на 16 и 17 юни, вместо на площада, ще се състоят на закрито в Зала 1 на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. За петък от 19:30 часа е планиран концерт на Братя Аргирови и дует „Мания“, а в събота от 20:00 часа е спектакълът „Щрихи от България“ с участието на ансамбъл „Тракия“ и ансамбъл „Родопа“.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Диана Гечкова