Първи случай на пациент с коклюш е регистриран в област Смолян, информират днес от Регионалната здравна инспекция. Заболелият е ученик на 10 години от град Рудозем, чиято проба е взета миналата седмица и е потвърдена с PCR тест. Взети са всички необходими противоепидемични мерки. През изминалата седмица са регистрирани и 8 случая на варицела и два - на скарлатина.

14 водачи са арестувани в Пловдивско покрай абитуриентските балове през последните почивни дни. Те са шофирали под въздействие на алкохол или наркотици. Един от тях - 40-годишен мъж, е хванат в Асеновград с над 3 промила алкохол в кръвта и следи от амфетамин. Друг пиян водач - на 47 години, се е забил с автомобила си в оградата на къща в с. Войводиново. Солидно почерпени зад волана са седнали още петима мъже, две жени и 18-годишно момче. Трима дрогирани водачи пък са установени в пловдивския квартал „Столипиново“ и още един – в Асеновград. Срещу всички се водят бързи производства.

Междувременно пловдивската полиция иззе около 500 грама наркотици в две специализирани акции. При едната, намерени са 300 грама марихуана, 50 грама кокаин и 100 грама амфетамин при претърсване на дома и автомобила на пласьора. Втората операция довела до задържането на трима участници в сделка с 47 грама марихуана.

Бързи производства са заведени и срещу двама крадци. Един от тях откраднал борсета с пари и документи от незаключен автомобил, а другият - 1000 лева и телефон от забравена чанта.

От полицията съобщават и за пострадал моторист при пътен инцидент в Баня. Автомобил “Фолксваген” със 74-годишен шофьор отнел предимството на мотора и се блъснал в него. 27-годишният мотоциклетист е в болница под лекарско наблюдение, без опасност за живота.

15-годишно момче е пострадало при инцидент с тротинетка, съобщават от Областната дирекция на полицията в Пазарджик. Злополуката е станала малко преди 18:30 часа в понеделник. Тийнейджърът карал електрическа тротинетка в пешеходната зона на Велинград в присъствието на родителите си. Изгубило управление над возилото и паднало на земята, при което е получило фрактури на крака и рамото. Настанено е в болница, няма опасност за живота му. От полицията припомнят, че към електрическите тротинетки също има изисквания за безопасност: изправни спирачки, звънец, жълта или бяла светлина отпред и червена отзад. Децата от 14 до 16 години могат да карат тротинетки само по велоалеи, а по-големите и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., като е задължително да носят предпазна каска. При шофиране по тъмно се препоръчва водачите на тротинетки да носят и светлоотразителни жилетки.

За първите 4 месеца на 2024 г. НАП Смолян събра над 4,5 млн. лв. просрочени задължения от данъци и осигуровки. Това е с 35% повече в сравнение с 2023 г. Близо 11 млн. лв. неплатени в срок налози са постъпили в бюджета през миналата година, съобщават още от НАП. Само за две седмици през май, в НАП са платени близо 600 хил. лв. стари дългове, вследствие на промените в Данъчно-осигурителния кодекс. От 3 май тази година, преди да извършат разпоредителни сделки с недвижими имоти или моторни превозни средства, съответно преди вписване на ипотека, нотариусите и съдиите по вписванията трябва да правят справка в НАП за наличие или липса на непогасени задължения. Проверката в приходната агенция е изцяло онлайн, като до момента са направени над 70 000 справки за близо 50 000 лица. От НАП Смолян отчитат по-висока събираемост, което се дължи и на ранното уведомяване на гражданите и фирмите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове. От приходната агенция препоръчват ползването на електронните услуги в сайта на НАП с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), за да проверят дали имат задължения, както и своевременното им плащане.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров