Пловдивският общински съвет одобри 32 млн. лв. за 7 училища и детски градини за предварителното планиране в бюджета на града за 2025 г. за съфинансиране. Общата стойност на проектните предложения е 65 милиона лева. В това число влиза строителството на нови сгради на Математическата гимназия, Основно училище ’’Княз Александър I-ви", Средно училище "Свети Патриарх Евтимий", както и изграждането на помещения за яслени групи в 4 детски градини в районите "Северен", "Централен", "Южен" и "Тракия" в Пловдив. Застрояване на терен от 600 кв. м до църквата „Свети Николай“ в район „Западен“ също беше гласувано на днешната сесия. Теренът към момента е публична общинска собственост. От докладната става ясно, че възможното строителство върху имота трябва да е с височина от не повече от 13 метра.

УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД е спазила закона при възлагането на обществената поръчка за медийно обслужване. Сумата от 600 000 лв. е прогнозирана за максималната продължителност на поръчката от 36 месеца и съответства на големия информационно-медиен поток, който се администрира от медицинското заведение. Това се казва в официален отговор от лечебното заведение на запитване на Дарик „Какви са обстоятелствата, поради които ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" е счело за нужно да отдели толкова много пари от бюджета си за тази услуга?“. От болницата допълват, че съгласно НАРЕДБА № 5 от 17 юни 2019 г., не е необходимо процедурата да бъде съгласувана с Министерството на здравеопазването. Поръчката включва публикуване на 130 авторски статии и 170 материали, както и допълнителни активности по медиен мониторинг, пресклипинг и управление на кризисни ситуации. Изпълнението на обществената поръчка е възложено на „МЕДИЯ ЛАЙВ ГРУП“ ООД. Фирмата е на бившия общински съветник от БСП Йордан Василев. Дружеството е единствен кандидат, подало ценова оферта за месечно възнаграждение от 21 100 лв. без ДДС или общо 607 680 лв. с ДДС за период от 2 години, с опция услугата да продължи още 12 месеца.

Близо 20 граждани са подали в офиса на НАП в Смолян заявления за вписване в регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец. Над 45 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. досега вписаните в него са почти 300 души. Приходната агенция поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, напомнят от НАП. Достъп до него имат само ограничен брой служители. Организаторите на хазартни игри са задължени да не допускат хора, вписани в регистъра.

Масирана специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността се проведе през изминалото денонощие в Пазарджишко, съобщават от Областната дирекция на МВР. Извършени са проверки на 1788 души, 1511 моторни превозни средства, 56 търговски обекта, заведения, заложни къщи. За нарушения на Закона за движение по пътищата са издадени 56 акта и 203 фиша. Разкрити са общо 35 престъпления, като в арестите на районните управления са задържани 16 души. В частен дом е открит нелегален казан за варене на ракия и са иззети 174 литра, приготвени за продажба.

18-годишно момиче от с. Ягодина, общ. Борино е починало при катастрофа в Германия, научи Дарик. Информацията бе потвърдена от кмета на родопското село Митко Сакалев. Трагичният инцидент е станал в понеделник сутринта. Пълнолетното момиче пътувало само с автомобила си, който наскоро бил закупен, и се ударило в крайпътно дърво. Колата се е завъртяла и блъска друго дърво, при което младата шофьорка издъхва на място. Предполага се, че ѝ е прилошало, тъй като скоростта, с която се е движила не е била висока. Нямало е и спирачен път, а от няколко дни се оплаквала от главоболие. Владимира Капчикова е живяла и учила заедно със семейството си в Германия от няколко години. През миналото лято е карала шофьорските курсове и взела свидетелство за правоуправление в България. Тялото на младото момиче ще бъде транспортирано утре с полет от Мюнхен до София. Погребението ще се състои в събота в родното ѝ село.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Искра Койчева