Смолянската полиция арестува двама души, отвлекли 45-годишна жена. Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава бързото производство по случая. Днес сутринта е бил получен сигнал на тел. 112 от гражданин, който съобщил, че в смолянския квартал Устово е станал свидетел на отвличането. Пострадалата е излязла от дома си и се движела по улицата, но пътят ѝ бил препречен от семейство, мъж и жена - на 46 и 37 години. Двамата издърпали жената, ударили я няколко пъти по тялото, и насила я вкарали в лек автомобил „Мерцедес“, след което потеглили в посока смолянското село Бостина.  Малко по-късно автомобилът се върнал на мястото, откъдето е тръгнал, а пострадалата е била оставена отново на улицата. Оттам е получила помощ от полицията. Двамата похитители са задържани за 24 часа. В момента се извършват разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени експертизи и др. След това ще бъде преценено повдигането на обвинения срещу двамата.

Отново посегателство по автобус от градския транспорт в Пловдив. След слизане от рейс в район „Тракия“, пътник хвърлил камък и счупил страничното му стъкло. Случаят е от преди седмица, но от МВР сега съобщават за него. Според информацията, млад пловдивчанин с криминалистични регистрации и присъди, бил във видимо неадекватно състояние, а по време на движение на автобуса, се държал агресивно и обиждал шофьора. Образувано е досъдебно производство. Предстои събраните материали да бъдат внесени в Районна прокуратура – Пловдив.

Туристически брошури за Пазарджик ще се разпространяват в обществения транспорт на града от тази седмица. Това съобщиха инициаторите от организацията „Перспектива за Пазарджик“. „Книжките целят не само да популяризират местните забележителности, но и хората да могат да стигнат до тях с тролей или автобус от градския транспорт, поясняват авторите. Градската управа е прегърнала идеята, помагайки за осъщестяването на проекта. От „Перспектива за Пазарджик“ очакват до края на годината да има развитие по темата с таблата с разписания и маршрути по спирките, която е от основно значение за пътниците.

11 пожара са гасили огнеборците в Пазарджишко през последното денонощие. 9 от тях са били в сухи треви, стърнища и отпадъци. В селата Синитово и Огняново огнената стихия е изпепелила близо 21 дка сухи треви. Това е наложило ангажиране на значителен ресурс от противопожарни екипи за потушаването на пожара. Огнеборците напомнят за пореден път, че в сухото и топло време е много рисково и е абсолютно забранено паленето на открит огън в гората. Не е за препоръчване и оставянето без надзор на огньове в частни имоти по време на приготвянето на домашни консерви. Призивът към гражданите е, ако видят пушек или дим, излизащ от жилище, стопанска постройка, от полето или гората, незабавно да подадат сигнал за това на телефон 112.

Нова спортна зала ще бъде изградена в Начално училище „Васил Друмев“ в Пазарджик. Проектът е по Програмата на Министерството на образованието и е на стойност близо 1 млн. и 500 хиляди лева. На първата копка присъстваха кметът на Пазарджик Петър Куленски, зам.-областният управител Стефан Димитров, началникът на РУО Ружа Семерджиева и други. Всички официални гости си пожелаха след няколко месеца в училището да бъде финализиран проектът и учениците да имат възможност да спортуват при нови и модерни условия в спортното съоръжение. По същата национална програма са одобрени три пазарджишки училища, а проектите са на стойност близо 5 млн. лева. 

Информации на Тина Соколова, Искра Койчева и Адриан Кулев