Oфициалното запитване на общинските съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) потвърждава незаконността на оградата на Небет тепе. Това става ясно от отговора на директора на института арх. Петър Петров. Становището на НИНКН е ясно - заданието не изисква изграждането на ограда около комплекса. В писмото се подчертава още, че оградата не само създава друг образ на емблематичното място и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването ѝ в проектната документация е недопустимо, съобщиха съветниците. От ПП-ДБ изразяват за пореден път сериозното си безпокойство от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив. От групата съветници настояват за незабавно премахване на оградата.

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и над 65 г. Имунизацията е по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип при възрасните хора. Тя продължава целогодишно при  всеки личен лекар в Смолянска област. Инфекциите са сред основните причини за заболяемост и смъртност при пенсионерите. На тях в значителна степен се дължат заболявания като пневмония, бактериалният менингит и отитът на средното ухо. Заболяемостта е най-висока през зимата и ранната пролет, но случаи се регистрират през цялата година. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища благоприятстват възникването на пневмококови инфекции. Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания при лицата над 65 г. повишават риска от 3 до 6 пъти. Смъртността при инвазивните пневмококови заболявания е висока и в третата възраст достига до 80%. Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване, заявяват специалистите. Конюгираната ваксина се поставя еднократно, разясняват от РЗИ - Смолян.

Две нови специалности ще бъдат разкрити в Пазарджик от септември, стана ясно след среща между кмета на общината Петър Куленски и ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. Ангел Учиков. Висшето учебно заведение - наред с обучението на медицински сестри, което вече се провежда, разкрива и специалности за акушерки и лекарски специалисти. Партньорството ще продължи да бъде надграждано, като след разкриването на новите специалности през есента се пристъпва и към откриването на първия по рода си филиал в Пазарджик на Медицинския университет.

Велосипедист е с опасност за живота след катастрофа в Пловдив, съобщават от полицията. При излизане от база на бул. „Шести септември“ лек автомобил „Фолксваген“ отнел предимството на преминаващ с колелото си на пешеходна пътека 65-годишен мъж. Пострадалият е транспортиран в болница и след прегледа са установени сериозни наранявания. Шофьорът на колата, на 43 години, е изпробван за алкохол, резултатът е отрицателен.

Двама пътници в автобус от градския транспорт са с различни травми след произшествие в Пловдив. На бул. „Санкт Петербург“ 43-годишният водач на рейса натиснал внезапно спирачка и равновесие загубили 85-годишна жена и 69-годишен мъж. И двамата са откарани в болница за оказване на медицинска помощ. Причините и обстоятелствата около пътните инциденти се изясняват.

Катастрофа с 3 коли затвори частично пътя Пазарджик-Пловдив тази сутрин. В инцидента, който е станал малко след моста на река Луда Яна, няма сериозно пострадали, уточняват от полицията. Заради пътното произшествие движението в района беше силно затруднено. За няколко часа трафикът се пренасочваше по обходен маршрут. 

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров