Обявиха грипна епидемия в Смолян. От утре, 18 януари, за седмица се въвеждат по-строги противоепидемични мерки заради многото болни от остри респираторни заболявания. На този етап остават отворени училищата и детските градини при стриктен ежедневен филтър, но се преустановяват плановите консултации и свиждания в болниците. По последни данни, заболяемостта от грип и вируси на територията на Смолянска област е достигнала епидемични стойности - 268,9 на 10 000 души. В началото на следващата седмица отново ще има заседание на Областния щаб за борба с грипа, на което ще бъде направен анализ на обстановката и съответно дали ще се взимат допълнителни мерки.

23-годишна пловдивчанка е била жестоко пребита от гаджето си, съобщава marica.bg. Побоят e станал в събота срещу неделя в жилището в кв. "Смирненски", в което двамата живеят на семейни начала. Младата жена била приета в болница с множество фрактури и травми по тялото, три от които на ребрата. Пред лекарите тя казала, че нараняванията ѝ са от падане, но впоследствие признала, че е понесла побой от приятеля си, който е на 29 години. Лекарите уведомили полицията за поредния случай на домашно насилие. Биячът е родом от Видин, но живее в Пловдив с младата пловдивчанка. От полицията съобщават, че мъжът е криминално проявен и осъждан е. По случая е образувано досъдебно производство. След побоя, 29-годишният насилник се укрил и към момента полицията го издирва. 23-годишното момиче се възстановява в болница.

Друга пловдивчанка потърсила помощ в полицията, след като непознат мъж във видимо неадекватно състояние я ударил без никаква причина. Ситуацията се разиграла на  кръстовището между бул. „Шести септември“ и бул. „Руски“, докато изчаквала да пресече на пешеходна пътека. Извършителят е установен – 36-годишен, многократно настаняван в специализирано лечебно заведение за психично здраве. Срещу него е образувано досъдебно производство за причинена телесна повреда по хулигански подбуди.

В Пазарджишко задържаха също двама побойници. Единият случай е от Панагюрище, където при конфликт 70-годишен жител на село Бъта влязъл в дома на опонента си - 52-годишен панагюрец, и му нанесъл удар с брадва. В резултат пострадалият е с фрактура на ръката. В Пазарджик пък млад мъж започнал разпра, която прераснала в побой над 62-годишен охранител на хипермаркет. 36-годишният побойник е арестуван.

Жена е в болница след падане в автобус от градския транспорт в Пловдив. При рязко спиране на рейса на бул. „Цар Борис III Обединител“ пострадала 52-годишна пътничка. Водачът, на 56 години, е изпробван с дрегер, резултатът е отрицателен.

С 48 гласа "за" и 1 "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха Декларацията против изграждането на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града, предложена от ГЕРБ. С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място. В нея се посочва, че съоръжението би застрашило здравето на хората и на околната среда в района и крие екологичен риск за града. Припомням, че в РИОСВ тече процедурата по ОВОС, която трябва да приключи с гласуване в Експертен екологичен съвет, който ще вземе под внимание становищата на гражданите, местната власт и РЗИ. Преди неговото провеждане за 23 февруари е насрочено и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров