Движението по ул. „Солунска“ от кръстовището с „Царевец“ вече е възстановено, информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив. Заради строително-ремонтни дейности обаче за един месец – от днес до 8 юни, се затваря кръстовището на бул. „Хаджи Димитър“ с ул. „Царевец“. Няма да работи и светофарът там. Временната организация е сигнализирана с необходимите пътни знаци и указателни табели. Автобусите по линии №12, 26, 29 и 222 от градския транспорт ще се движат с променени маршрути, като рейсовете ще минават по бул. „Пещерско шосе“.

56-годишен мъж е загинал при пожар в къща в село Оряховец, община Баните. Сигнал за пожара е подаден  на тел. 112 в 08:48 часа във вторник. След потушаването на огъня, в помещението пожарникарите са открили безжизненото тяло на мъжа. От пламъците са опушени 100 кв. м стени, а домашното имущество е унищожено. Причините за пожара са в процес на установяване. Огнеборците са гасили рано тази сутрин и пожар в къща в близкото до Чепеларе село Проглед. Два екипа на пожарната са успели да погасят огъня преди да обхване съседни сгради, като своевременно са евакуирани четирима човека. Нанесени са материални щети: унищожена е 80 кв. м  покривна конструкция.

Мълния изпепели селскостопанска сграда в местността Кютюбурун в село Ерма река, общ. Златоград. Малко преди 17:00 ч. на 7 май пламъците от гръмотевичната буря унищожили сградата и 150 кг. сено в нея. Пожарът е изгасен от два екипа огнеборци, оказана е помощ и от служители на Държавното горско стопанство.

Междувременно EVN България предупреждава за опасностите от гръмотевични бури през пролетта и лятото. Съветът е: Да изключвате електрическите уреди по време на бури! Специалистите препоръчват изграждане на мълниеприемници и мълниеотводи за защита на сградите, и монтиране на катодна защита за предпазване на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация. Ако сте на открито по време на буря, е добре да се отдалечите от електропроводи и да не докосвате метални конструкции. При къмпингуване, ако караваната или палатката ви влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на електропреносната компания. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте и стойте на разстояние най-малко 8 метра от него.

3-годишно дете пострада при катастрофа на пътя Девин - Кричим. Инцидентът е станал при разминаване между тежкотоварен автомобил „Ман“ с прикачено полуремарке, управляван от 36-годишен девинчанин и лек автомобил „Тойота Корола“, шофиран от 32-годишен мъж от Кричим. При спускане на дясна крива камионът не осигурил достатъчно странично разстояние при разминаването, при което ремаркето му навлиза частично в лентата за насрещно движение и се удря в „Тойота“-та. Леко ранени са водачът на колата и пътниците в нея – жена на 31 години и 3-годишно дете, което е с охлузни рани. Оказана им е медицинска помощ на място от Спешния екип от Девин. Пробите за употреба на алкохол на водачите са отрицателни.

Изложбата „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ гостува в Пазарджик. Експозицията е дело на Института за етнология и фолклористика при БАН и се открива тази вечер от от 17:00 ч. Още от най-дълбока древност птиците са вдъхновявали и предизвиквали въображението на хората. В изложбата са показани представителни образци на народните художествени занаяти от втората половина на XIX и началото на XX век, като е потърсена връзката между духовната и материалната култура. Изложбата може да бъде посетена до 8 август.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров