Близнаци от пловдивското село Цалапица са помогнали на убиеца в заравянето на тялото на 24-годишния Димитър Малинов, съобщиха от Районна прокуратура-Пловдив. В хода на досъдебното производство е установено, че двамата братя – Борислав и Валентин на 19 г., са помогнали на издирваният за жестокото убийство Рангел Бизюрев да скрие следите си. Събраните до момента доказателства сочат, че между тримата няма предварителна уговорка. Понастоящем близнаците са задържани за 24 часа и им е повдигнато обвинение за лично укривателство. Активните действия по случая продължават. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева, ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив и наблюдаващият прокурор се срещнаха днес с близките на убития Димитър Малинов и ги увериха, че по делото се извършват активни действия по разследването в спешен порядък с цел в максимално кратък срок да бъде установена фактологията по случая.

===========================

4,2 млн. лв. са постъпленията от Синя зона в Пловдив от януари до юни, съобщиха от общината. Оттам отбелязват, че ако се запазят същите темпове, събраната миналата година рекордна сума от 8,3 милиона ще се запази, но може да бъде и надмината. Цената за паркиране не е променяна от 2018 г. и е два лева за час. Директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов отбеляза, че има възможност и за по-евтино паркиране при заплащане чрез паркинг автоматите – 1 лев за 30 минути. И допълва, че броят на паркоматите предстои да бъде увеличен с близо 100. До момента Синята зона обхваща над 100 улици с над 2200 паркоместа, като на всички живеещи в съответните квартали е предоставена възможност за абонамент на атрактивни цени, казват още от Общината.

==========================================

Полицията издирва водач на лек автомобил, блъснал възрастна жена на пешеходна пътека в Пловдив и напуснал мястото на произшествието. 77-годишната пешеходка е ударена на кръстовището между бул. „Васил Априлов“ и бул. „България“ към 10 ч. в неделя. Жената е в болница с контузии по тялото.

=============================================

Мъж в изключително тежко състояние е намерен в местността „Марецко“, в близост до хотел край смолянското село Момчиловци, информират от полицията. 44-годишен мъж съобщил, че откъм югоизточната страна на хотела лежи с рана на главата 34-годишен пловдивчанин. Пострадалият е транспортиран в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с опасност за живота. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Според информация на Дарик, пострадалият е участвал в сватбено тържество, провело се часове преди това. Една от водещите версии на разследващите е, че се касае за инцидент при падане от балкон.

============================================

Оброчище, намиращо се в сърцето на големия пожар, обхванал между 4000 и 5000 декара в Пазарджишко в края на миналата седмица, е останало невредимо, макар да е било в сърцето на огнената стихия. Поставена на мястото икона на Богородица е със здраво стъкло въпреки високите температури при горенето наоколо. Библейски статуетки - също. По никакъв начин не са засегнатии указателните табели към мястото, а те също са били насред пламъците. За интересното явление разказа кметицата на едно от близките села - Бошуля, Христина Венчева. Тя е заснела святото място след инцидента и казва, че сякаш пламъците са заобикаляли както него така и табелите. Изглеждат точно така, както са изглеждали преди инцидента и дори не са опушени. Светилището е направено наскоро от мъж, живеещ в Бошуля. Чудото по време на пожара явно идва да покаже, че мястото наистина е свято. За жалост, не са имали толкова добър шанс нито дърветата в хилядите декари, опустошени от огъня, нито попадналите в капана му горски животни, които са изгорели живи. Участници в гасенето успели да спасят само две костенурки. Благодарение на пожарникари, доброволци и военен хеликоптер не е допуснато огънят да навлезе в населените места. Причините за пожар се изясняват, не се изключва и умишлен палеж.

Информации на Диана Гечкова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова