Пробивът „Модър-Царевец” вероятно няма да е готов до края на 2023 г. Това стана ясно днес след инспекция на обекта от кмета на Пловдив Костадин Димитров. Непредвидена подземна комуникация ще забави работата по отсечката, която трябва да свърже районите „Южен“ и „Западен“. При полагането на една от ВиК тръбите по проекта за Южния обходен колектор, строителите са се натъкнали на електрически кабели на EVN, които не присъстват в кадастралната карта на града. Сега от електро компанията ще трябва да изместят подземната си инфраструктура, за да продължи изграждането на пътната връзка. От там все пак са дали заявка, че биха могли да свършат работа в рамките на месец. „Трябва да изградим хидроизолация, която обаче е нужно да бъде положена при 4% влажност на бетона,  а в следващите месеци не знам кога ще има такива условия”, заяви Цанко Драгиев от стрителната фирма. Кметът Костадин Димитров каза, че ще бъде посредник между дружествата, за да може по-бързо да приключат дейностите по пробива и да тръгнат коли по важната пътна артерия. От фирмата, изграждаща Южния обходен колектор заявиха, че до края на годината ще извършат дейностите на кръстовището между улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър” като за 10 дни ще подменят колектора и водопроводите без да затварят изцяло движението. Кметът Костадин Димитров подчерта, че се водят непрекъснати разговори с всички фирми, които осъществяват пътни проекти. До края на годината се очаква да бъде пуснат бул. „Дунав“, а до седмица - Голямоконарско шосе. След реконструкцията по „Голямоконарско шосе“ ще започнат и дейностите по „Рогошко шосе“, увери още кметът.

==================================

Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика в Община Пловдив Николай Бухалов откри традиционния турнир по шахмат. Събитието, на което присъстваше и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева, е организирано от Съюза на слепите в България, по повод Международния ден на хората с увреждания 3-ти декември. В състезанието се включиха 52-ма участници от 13 отбора в страната. Николай Бухалов поздрави състезателите и им пожела успехи. Именно от това съобщение на Община Пловдив стана ясно, че Бухалов е назначен за зам.-кмет и наследява поста от Георги Титюков. Официално той не е представян от кмета Костадин Димитров като част от екипа му.

=======================================

Възрастен мъж е изчезнал мистериозно на 27 ноември, а оттогава близките му търсят някаква информация за него. В този ден той тръгнал към ТЕЛК-Пазарджик, но не успял да стигне дотам.  От семейството му са сигнализирали полицията, човекът е обявен за общодържавно издирване. Борис Джамбазов е от Велинград. В понеделник се качва на автобуса за Пазарджик, където следите му се губят. Личната му карта е открита на автогарата в града, а телефонът му - в Пловдив. Служителите на реда правят всичко възможно да открият бързо Борис, още повече, че той явно не е в добро здравословно състояние. Снимка на човека е публикувана на сайта ни darik.bg, a който го разпознае или има информация за местонахождението му, може да съобщи на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

=========================================

Хотелите и къщите за гости в Смолянско ще са пълни за студентския празник - 8 декември. Това съобщи днес Георги Пампоров, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори на пресконференция, по повод приключилото обучение на стотици представители на туристическия сектор от Смолян, Сандански и от няколко региона на Гърция. “Има засилен интерес към местата за настаняване в Баните и къщите за гости в селата Загражден и Давидково. Стотици млади хора се готвят да празнуват в този район”, допълни Пампоров. Резервации за 8-ми декември има във всички курортни ядра в региона. Цените на кувертите варират в зависимост от това дали са с нощувки, категорията на хотела и дните на престой. Еднодневните пакети са около 130 лв., а двудневните в луксозни хотели - 280 лв. Нощувките в самостоятелните вили започват от 30 лв. и достигат до 60 лв. на човек.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров