Досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на малолетно дете от длъжностно лице от персонала на детската градина е образувано по случая с побой във Велинград. То се води под наблюдението на Районната прокуратура в Пазарджик. От ведомството са се самосезирали по медийни публикации и кадри в социалните мрежи. В момента се разпитват свидетели. Директорката на ДГ„Фантазия” Мая Якимова дава показания в полицията. Предстои по делото да бъдат назначени експертизи и да бъдат проведени допълнителни процесуално-следствени действия, съгласувани с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пазарджик. Първоначалният срок за приключване на разследването е двумесечен. Кметът на Община Велинград също разпореди проверка в детската градина. От директорката са изискани писмени обяснения по случая. Свикана е комисия, която също ще извърши проверка на място в детското заведение.

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на 19-годишен младеж, шофирал със 140 км/ч. по един от централните булеварди в града. Установено е, че на 27 май тази година на бул. „България“, той се е движил с „Мерцедес“-а си със скорост, по-висока от допустимата с цели 90 км. Опасното шофиране е било заснето от него, като видеото той сам е качил във Фейсбук. С постановление на наблюдаващия прокурор младежът е задържан за 72 часа. За деянието по закон се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Това е поредният случай на безразсъдно и опасно шофиране в Пловдив. За  последните седмици бяха хванати няколко любители на високите скорости, а на фаталния 13-ти май 21-годишен шофьор загина с приятелката си, след като разби джип, карайки със 175 км/ч. 

Областният управител на Пловдив, д-р инж. Илия Зюмбилев, проведе работна среща относно проекта за Околовръстен път на Пловдив. Присъстващите обсъдиха напредъка и предстоящите стъпки по него. Директорът на АПИ представи информация за изпълнението му, като се очаква до края на 2024 г. да започне работа по първия участък. Обсъдиха се и потенциални проблеми, като ограниченията по време на ремонта и необходимостта от естакада по посока Пловдив - Асеновград. Всички участници се съгласиха, че трябва да подпомогнат процеса, за да се ускори изпълнението на околовръстния път на Пловдив. Областният управител изрази увереност, че това с общи усилия ще се случи.

Заместник-кметът по строителство и инвестиции в Община Пловдив инж. Тошо Пашов преряза символично лентата на официалната церемония по откриването на 6 реновирани улици в центъра. Те са реконструирани по проект „Обновяване на градската среда“, който се финансира по ОП „Региони в растеж“. Това са улиците „Райно Попович“, „Драгоя Божилов“, „Страхил“, „Ивац“, „Неофит Бозвели“ и ул. „Александър Пушкин“. В микрорайона е извършена рехабилитация на пътните и тротоарни настилки, подменена е водопроводната мрежа и е монтирано енергоспестяващо осветление. „Това е трети, заключителен етап от проекта, който обнови изцяло зоната в центъра, заключена между булевардите „Княгиня Мария Луиза“, „Източен“ и бул. „Марица-юг“ и тя придоби нов, европейски облик“, посочи зам.-кметът инж. Тошо Пашов. Той подчерта, че най-съществен е ремонтът на ул. „Неофит Бозвели“, която е била със стара, калдъръмена настилка и без отводняване. Ремонтът на улиците струва малко над 10 милиона лева.

Кметове на кметства да могат да оспорват незаконосъобразни решения на Общинския съвет и заповеди на кмета на общината пред Областния управител и Административния съд, предлага Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/ с промени в Закона за местно самоуправление и местната администрация. Така се дава право на кметовете на кметства да жалят всички административни актове в ущърб на населеното място, което управляват, информира Сийка Суркова - кмет на родопското село Момчиловци и зам. - председател на националното сдружение. “Решението, върху което интензивно работиха юристи и експерти ще бъде внесено в ресорните парламентарни комисии и предстои да бъде гласувано от следващото Народно събрание”, уточни Суркова. “Оставаме верни на основната си цел - да възродим българското село, да работим в интерес на малките населени места”, заяви кметът на Обзор и председател на сдружението Христо Янев. 

Ново мобилно приложение разхожда туристите в Пловдив. Art&Fact Plovdiv пренася в един виртуален Пловдив, а домакин е виртуалният гид - човечето Фили, което живее в едно от пловдивските тепета. В мобилния апп под формата на куиз игра музеите, галериите и Старинен Пловдив са наречени „съкровищници”, а експертите в тях - техни „пазители”. В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена реалност, а 20 са 3D модели. Те се намират в общо 12 сгради, за които има карта.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров