Кметът на Пловдив Костадин Димитров е най-добрата мотивация за избирателите на ГЕРБ и за предстоящите извънредни парламентарни избори. Това коментира пред Дарик радио народният представител Радомир Чолаков. Много областни градове завиждат на Пловдив и на това, което се случва тук, защото действията на местната управа са видими, допълни депутатът от ГЕРБ. Според него градът е двигател за развитието и на останалите региони в страната. Това е най-добрата агитация, която може да се направи за ГЕРБ, заяви още Радомир Чолаков. Той е категоричен, че предстоящите избори на 9 юни ще се проведат честно.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов ще запознае днес министър-председателя Димитър Главчев с искането за осигуряване на необходимото финансиране за пълното възстановяване на населените места в Подбалкана, пострадали от наводнението на 2 септември 2022 година. Ако нужното финансиране не бъде осигурено, започнатите строителни дейности ще бъдат спрени. Това ще доведе до ескалация на социалното напрежение, коментира Кабаиванов. Той ще настоява пред премиера за 53 милиона лева за възстановяването на инфраструктурата. Тази вечер Димитър Главчев ще бъде в Клисура по повод отбелязването на 148 години от Априлското въстание. Той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово на тържествения митинг-заря в Града на Боримечката.

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжен съд - Хасково за задържане под стража на турски гражданин, обвинен в контрабанда на хероин. Той бе задържан на 19 април и е обвинен в незаконно пренасяне на 402,720 кг хероин от Турция до България, с обща стойност 16 727 377 лв. Наркотикът е бил скрит в спални матраци, опаковани така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка. Апелативният съд отхвърли искането на адвоката на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в парична гаранция. Според българския Наказателен кодекс, за престъплението, в което е обвинен мъжа, се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Над 13 000 смолянчани подадоха годишните си декларации в НАП в срок. Близо 80% от декларациите са подадени по електронен път, отчитат от приходната агенция в днешния последен ден, в който гражданите трябва да декларират доходите си за 2023 г. До 17.30 ч. това трябва да сторят и онези, избрали да подадат формулярите си на хартия в офисите на НАП. Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили приходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

Изложбата „Вдъхновение и красота от сърцето на българската земя“ гостува в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Откриването ѝ е днес от 17:00 часа. Ще бъдат представени кристали и минерали от личната колекция на Валентин Стойчев. Посетителите могат да видят естествени камъни като: ахат, оникс, яспис и др. Голяма част от експонираните образци са характерни за България и Балканския полуостров. Изложбата може да бъде посетена до 30 май.

ОДМВР – Пловдив предприема засилени мерки за сигурност за футболната среща между отборите на ПФК “Ботев” – Пловдив и ПФК ЦСКА – София. Мачът ще се играе утре, 01.05.2024 г., от 18.45 часа на стадион „Христо Ботев“. Преди това ще се състои и музикално мероприятие зад южната трибуна на стадиона (Сектор Б). В охраната на мача са ангажирани служители от областната дирекция, СДВР и Дирекция „Жандармерия“. Осигурено е засилено присъствие на патрулиращи екипи в зоната на спортното съоръжение и на територията на града с цел незабавна реакция при всеки сигнал за противообществени прояви и нарушения. С оглед очакването за пристигането на около 1500 привърженици на гостуващия отбор, е създадена организация за съпровод на автомобилите им от разклона за село Войводиново до ул. „Димитър Ризов“, където ще бъде обособен паркинг за превозните им средства. Гостуващите фенове ще се придвижват към стадион „Христо Ботев“ по ул. „Лев Толстой“ и ул. „Богомил“. На изградените контролно-пропускателни пунктове в района на стадиона ще се извършват щателни проверки на всички посетители. Съгласно заповеди на кмета на Община Пловдив в деня на срещата от 16.00 до 22.00 часа се забранява продажбата на алкохол на територията на спортната зона.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров