Кметът на Пловдив Здравко Димитров издаде заповед, с която утрешният ден – 31 март, се обявява за неучебен за учениците на територията на града. Освобождаването на децата се налага заради непредвидената ситуация след заплахите за бомби, уточниха от местната управа. Имейли с еднакво по съдържание заплашително съобщение са получени днес в пловдивските училища. Част от учебните заведения са евакурали присъстващите в сградите по преценка на ръководствата. От полицията и прокуратурата засега не съобщават повече подробности. По информация на Дарик заплашителни мейли са получени в 4 учебни заведения: "Антим I", Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“, СУ "Св. Паисий Хилендарски" и в ОУ "Елин Пелин“.

================================

Разследван за организирана престъпна група за точене на данъци остава в ареста. С фалшиви документи и фиктивни сделки мъжът е получил близо половин милион от държавния бюджет. Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пазарджик, с което е отказано изменение на мярката за неотклонение на 47-годишния мъж, разследван за данъчни измами и сочен за лидер на престъпната група, от „задържане под стража“ в по-лека такава. Съдът заключи, че Лулчев е в центъра на добре обмислена, прецезно осъществявана, трудоемка и продължителна, конспиративна и дръзка престъпна дейност, от която е генериран значителен финансов ресурс.

==================================

Луксозен албум-монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще бъдат представени днес от 17.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Формирана в  Пловдив още в началото на 1989-та, група РъБ оставя дълбока диря в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова. Изложбите, акциите и пърформансите на група РъБ събираха цялата художествена общност и превърнаха Пловдив в своеобразна столица на концептуалното и политическо изкуство. „С настоящата монография-каталог и сайт показваме приносът на „Ръб“ в общественото пространство, като се осмисли и оцени присъствието на групата в политическата, социална и културна история на града и на страната“, разказа Емил Миразчиев,  член на групата.

==============================

Започна записването за фолклорния конкурс „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023, който ще се проведе в периода 14 – 16 юли т.г.  Конкурсът е за любители народни певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. Участието е без такса, като в изявите не се допуска участие на професионалисти. В конкурса могат да участват и чуждестранни състави и индивидуални изпълнители на български фолклор. На събора фолклорните изпълнители ще се изявяват на четири сцени. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев