Заподозреният за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев е задържан в Дания, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен в убийството на Димитър Малинов. Бизюрев е задържан по искане на българската прокуратура в Дания. Спрямо него има издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. С категоричност е установена самоличността на задържания, посредством пръстови отпечатъци и снимки. Предстои в кратки срокове нашите власти да изискат принудителното довеждане на Рангел в България, където ще бъде обвинен за убийство. Разследването се ръководи от Окръжна прокуратура - Пловдив.

===============================

До неделя всички паднали дървета и клони в Пловдив ще бъдат изчистени. 6 екипа на общинското предприятие „Градини и паркове“ не са спирали да работят от събота. Това каза днес заместник-кметът по екология и здравеопазване в Община Пловдив Иван Стоянов. Той допълни, че след Нова година всички дървета в града ще бъдат обследвани със специална техника, за да се диагностицира кои от тях са опасни и трябва да се премахнат. Томограф ще установи изгнилите отвътре дървета и ще се направи санитарна резитба. Районните кметове и еколозите в администрацията вече са направили списъци с проблемната растителност по места и Общинското предприятие „Градини и паркове“ работи по тях. След разчистването на клоните ще се предприеме и миене на улиците, ако температурите са положителни, заяви още Стоянов. От дирекция „Екология“ към общината планират и компенсаторно залесяване на видовете, които са паднали след бурята през уикенда.

=====================================

Лара Фабиан ще пее за първи път в Пловдив на 27 април 2024 г. Очаква се невероятен спектакъл с красивия ѝ и магнетичен глас. Концертът в Пловдив ще е в зала Колодрум от 19:30 часа. Продажбата на билети стартира от днес като цените са от 80 до 180 лв. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година. С милиони продадени албуми по света, Лара Фабиан е най-успешната белгийска певица на всички времена. Тя е носителка на редица отличия. Едни от най-популярните ѝ хитове са „Je T’aime“, „Je suis Malade“, „J'y crois encore“ и „Adagio“.

=====================================

Последните изследвания в Европа показват, че пчелите са застрашени. Сред факторите за това е интензивният трансфер на чужди подвидове из територията на континента. Учените са категорични, че за опазването на медоносните пчели е важна грижата за местните популации. Българската пчела Apis mellifera rodopica в страната е обект на професионално и любителско пчеларство в над 800 000 пчелни семейства. Според проф. д.б.н. Евгения Иванова от Биологическия факултет на Пловдивския университет, в страната ни може да се опази местната медоносна пчела при ефективното взаимодействие между изследователи, пчелари и земеделци. В момента е важно да се направи оценка на загубите и да се установят причините за повишаващата се смъртност. Сред всички сравнявани европейски подвидове, българската медоносна пчела е с международно признати качества и най-висока средна преживяемост при наличието на вредители и вируси. Тя е с около 20% по-висока продуктивност на пчелен мед.

=======================================

Общинските съветници в Пазарджик успяха да си изберат председател от шести опит. Поредното гласуване днес доведе до желания резултат, а председателят на комисията по избор емоционално обяви от трибуната, че „ще има бял дим над Общината“. После съобщи и резултатите от тайния вот. В него са участвали 40 съветници, като петима отново са пуснали невалидни бюлетини. 23-ма са гласували за Найден Шопов от ГЕРБ, 12 - за Таня Колчакова-Янева от „Продължаваме промяната-Демократична България“. „Показа се, че за в бъдеще нашият Общински съвет ще има много разнородни мнения и ние трябва заедно да ги преодоляваме, за да покажем мъдро управление на община Пазарджик. Оттук насетне ни чака много работа“ - каза новоизбраният председател. Следващото заседание на Общински съвет - Пазарджик ще е на 14 декември.

==========================================

Ръст на туристите през септември регистрират в област Смолян по данни на Териториално статистическо бюро - Юг. Спрямо предходната година, реализираните нощувки се увеличават с 4.7%, а в сравнение с предходния месец намаляват с 50.5%, сочат още данните на статистиката. В местата за настаняване с 4 и 5 звезди са реализирани 53.5% от нощувките на чужди граждани и 37.6% - на български. От всички пренощували лица 94.3% са българи. Най-много чужди граждани, посетили Смолянско, са граждани на Израел, Германия и Обединено кралство.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров