Общински съветник от Пазарджик твърди, че кметът на града Петър Куленски е нелегитимен. Това се казва в негова жалба до Административния съд. Тя е срещу заповед на градоначалника за определяне броя на секциите за предстоящия вот 2 в 1. По думите на съветника, тя е нищожна, защото е взета от орган, който няма нужната компетентност. Със съдебния процес общинският съветник Благо Солов косвено се опита да свали от поста новоизбрания кмет на община Пазарджик, аргументирайки се с поредица от решения на Общинската избирателна комисия, които сам окачествява като нищожни, а оттам - и заповедта за секциите - също. ЦИК обаче се произнесе, че е достатъчно вече взетите решения да бъдат разгледани и препотвърдени от новия 11-членен състав. Още на първото си заседание по казуса Административният съд отхвърли жалбата. Решението е окончателно, а Благо Солов трябва да заплати 100 лева за държавни такси и 1200 лева за разноски по делото - адвокатски хонорар на ответната страна.

„Имам опасения, че на тези избори няма да има сериозен контрол върху купуването на гласове“. Това заяви в отговор на въпрос на Дарик евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев в Смолян. Опасенията на Кънев относно платения вот на предстоящите избори са свързани с това, че хората, които се занимават с купуване на гласове в големи мащаби са същите, които се занимават с наркотрафик и трафик на хора, с много тежки форми на организирана престъпност. Радан Кънев представи пред журналисти в Смолян бъдещите приоритети на европейската политика и на коалицията ПП-ДБ, в чиято листа за евроизборите е кандидат.

Бившият областен управител на Смолян Емил Хумчев е водач на листата на БСП в 22-ри Многомандатен избирателен район, като на този етап няма други имена за кандидати за народни представители от региона. Социалистите от Смолян ще имат представител и в евролистата на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. Това е бившият областен лидер Рабие Кьосева. Тя е на 15-то място в листата, на която за водач Националният съвет на БСП утвърди Кристиан Вигенин. 

Трима телефонни измамници са заловени от пловдивската полиция. Те са успели да заблудят четири възрастни жени, като миналата седмица им отмъкнали общо 30 500 лв. Потърпевшите пенсионерки живеели на различни адреси в Пловдив. Всяка от тях получила телефонно обаждане от непознат, действайки по схемата „оказване помощ на полицията“. Жените лековерно се съгласили, като им било обещано връщане на парите и дори служебна благодарност. Така една от тях поставила 20 000 лева в найлонова торба и ги пуснала през терасата си на представилите се за полицаи. По същия начин и другите жени предали поисканите пари.  Скоро пенсионерките разбрали, че самите те са жертви на измама и потърсили помощ в районното управление. След проследяване и издирване престъпниците са заловени в района на София, като до там се придвижили с такси. По делото тече допълнително разследване за разкриване на още вероятни техни удари. Предстои прокуратурата да поиска от съда постоянното им задържане в ареста.

Пловдивският художник Тодор Павлов, който от 40 години живее в Германия, открива юбилейна ретроспективна изложба „Вдъхновения от случайността“, посветена на 100-години от рождението на неговия баща - известният бохем, музикант и художник Коста Павлов. Изложбата покзва и картини на самия Тодор Павлов, който пък отбелязва 70-годишен юбилей. Изложбата ще бъде открита от 18.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, под музикалния съпровод на цигуларя Мичо Димитров и пианистката Ирен Капеловска. Авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. "Ще подредим общо около 70 картини", каза художникът, който се подготвя да издаде и книга „Спомени от Мараша“. Художникът е заклет фен на „Ботев“ Пловдив. Той е авторът и на портрета на Динко Дерменджиев - Чико, дарен на футболния клуб. От 8 години Тодор Павлов подпомага с дарения комплекса за социални услуги „Княгиня Мария-Луиза“. Затова 20% от средствата, събрани при закупуването на картини по време на изложбата, ще бъдат дарени за децата там. 

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров