630 млн.лв. е стойността на проекто-бюджета на Пловдив за настоящата година, обявиха от общината. Най-голямото финансово перо е за образованието, следват държавни и местни дейности, капиталови разходи - близо 160 млн. лв., здравеопазване и социална политика. Нови инфраструктурни обекти през 2023 година няма да се стартират, освен Рогошко шосе. Ще се довършат Голямоконарско шосе, ремонтите в район „Западен“, на ул. „Даме Груев“ в Южен, детските градини и стадионите. Предстои да бъде даден старт и на новия басейн „Младост“, ще се пристъпи и към закупуване на зала „Строител“. Бюджетът на ОП "Чистота" възлиза на 35 милиона лева, за култура – 7,5 милиона лева, Паркове и градини – 13 милиона и 28 милиона лева за ОП „Организация и контрол на транспорта“.

=========================================

Големи парчета мазилка са се откъртили от стар 8-етажен жилищен блок в Пазарджик заради продължаващия и днес силен вятър. Те са се стоварили на крачка от пейки и на метри от пешеходна пътека, както и в съседство с масово посещавана аптека в квартал “Запад“. Районът е отцепен заради риск от още инциденти. При падането на мазилката няма пострадали хора. Случилото се обаче отново повдига въпроса за опасностите, които крият строените по време на социализма сгради. Много от тях не са поддържани с годините, на повечето не е правен ремонт от самото им построяване.

==============================

Трима души от Пазарджишко са задържани заради съмнения за купуване на гласове. Това съобщиха от Областната дирекция а МВР след проведената спецакция. Намерени са списъци с имена на хора и парични суми срещу тях. Такива са открити при проверки в хранителни магазини в градовете Ракитово и Септември и село Мененкьово. Задържани са собствениците им - 71-годишен жител на Септември, жена на 67 от Мененкьово и 39-годишен мъж от Ракитово. Те остават в ареста за 24 часа, по случаите се водят досъдебни производства и преписки. Разкрити са и други престъпления, образувани са 16 досъдебни производства. Десет души са арестувани.

Задържаха мъж, шофирал в платното за насрещно движение на автомагистрала „Тракия“. Водачът бил пиян, и вече е изтърпявал 4 присъди, има наложени над 10 акта и 2 глоби с фиш. Към 8:00 ч. оперативният дежурен подал сигнал до всички автопатрули за колата, която се движила в аварийната лента на платното за движение към София, но в посока Бургас. Автомобилът е спрян в района на пътен възел „Цалапица“. Тестът за алкохол на 39-годишния шофьор показал над 1,5 промила. Взета му е и кръвна проба за химически анализ. В обясненията си мъжът посочил, че се е объркал при включване в аутобана от Пазарджик.

23-годишна шофьорка е откарана в болница, след като се е ударила с "БМВ"-то си в стълб на бул. "България" в Пловдив. Инцидентът е станал малко след 13:00 ч. днес. Младата жена е с 8-месечен стаж зад волана. Тестът ѝ за употреба на алкохол е отрицателен. Очакват се резултатите от прегледите. На място служители на сектор "Пътна полиция" извършват оглед.

Служители на Областната дирекция на МВР в Пазарджик получиха ново въоръжение. В двора на дирекцията главният секретар на МВР Петър Тодоров лично връчи оръжието на полицаите. Главен комисар Тодоров заяви, че това е само първата стъпка от цялостното обновяване на оръжейната система в структурите на вътрешното министерство не само в Пазарджик, но и в страната. Полицаите получиха осем бойни полуавтоматични пистолета „Валтер” и пет електропреносими уреда „Тейзър” Х2.

===============================

Между 1500 и 2000 горско-плодни дръвчета ще бъдат засадени по време на 3-тата акция „Мечешка гора“ над девинското село Триград. Целта на мисията е да осигури допълнителни хранителни ресурси за дивите животни, което от своя страна да намали конфликтите с местните жители в района. Именно там са регистрирани десетки нападения върху домашни животни и имущество. Идеята е на организацията „Мечешки истории“, която обяви и дарителска кампания за целта. На всеки дарени 10 лв. ще бъде посадено едно дърво. Създаването на новата „Мечешка гора“  ще стартира на 6-ти април от 10:30 часа, като сборният пункт на доброволците е в село Триград.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев