Община Пловдив проверява защо Пампоровата къща в Стария град, която горя при пожар преди 10 дни, няма застраховка. Това съобщи днес кметът Костадин Димитров. Очаква се резултататите от проверката да станат ясни следващата седмица. Преди дни от Общинския институт „Старинен Пловдив“ обявиха, че Пампоровата къща на ул. „Цар Ивайло“ №2, е включена в изискуемия списък за застраховане от общината, но реална застраховка не е сключена. Като второстепенен разпоредител с бюджетни средства Общински институт „Старинен Пловдив“ не застрахова имотите, дадени му за управление. След пожара кметът заяви, че за възстановяването на Пампоровата къща, ще са необходими 80 000 лева, които ще бъдат отпуснати от общинския бюджет.

Спад на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания отчитат от Регионалната здравна инспекция в Смолян за последната седмица. Регистрирани са 238 болни на 10 хиляди души, при около 300 за миналия отчетен период, информира за Дарик директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. “Мисля, че пикът е преминал и кривата върви надолу”, добави д-р Кубатева. Тя обаче ще предложи на Областния кризисен щаб грипната епидемия да се удължи и съответно противоепидемичните мерки да са в сила още седмица. Спад се отчита и при отсъстващите ученици, заяви пред Дарик Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието. “За днес децата, които не са на училище, са 8.19%, а в петък са липсвали близо 14 на 100”, добави той. Според него няма да се наложи преминаване към дистанционно онлайн обучение, каквото е в сила от днес за учениците от Пловдив и региона. 

С крупна сума е била измамена по телефона възрастна жена от Карлово, съобщават от полицията. На 80-годишната баба ѝ е приложен сценарият за спешна операция на близък човек. В събота следобед пенсионерката получила обаждане от мним лекар, който ѝ казал, че  нейна приятелка е приета в болница със счупен крак и веднага трябва да ѝ се поставят три златни пирона на висока цена. Междувременно в слушалката се чувал и плачещ женски глас с молби за помощ. Повече от 40 минути извършителите държали жертвата си на отворената телефонна линия, докато я убедят да събере наличните си пари и ги предаде на техен пратеник. Следвайки инструкциите им, възрастната карловка подготвила сумата от над 10 000 лв. и я връчила на явил се пред дома ѝ млад мъж, който се представил за служител на Здравната каса. Същата вечер роднините ѝ разбрали за случилото се и веднага подали сигнал в районното управление, където са предприети действия за разкриване на измамниците.

Пешеходка е ранена при пътно произшествие в Пловдив, събщават още от полицията. Жената била блъсната от лек автомобил „Пежо“, докато пресичала на пешеходна пътека на кръстовището между ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Славееви гори“. След оказана медицинска помощ е освободена за домашно лечение със счупена ръка. Колата управлявал 59-годишен мъж, пробите му за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

Извършител на грабеж е установен и задържан, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. В Районното  управление във Велинград постъпил сигнал от 28-годишен жител на Ракитово. Той информирал органите на реда, че на улица в курорта бил нападнат от непознат мъж, който му нанесъл удар със стъклена бутилка в главата. След това нападателят отмъкнал от жертвата си сумата от около 400 лева. Последвали незабавни действия от полицейските екипи, които заловили 29-годишния велинградчанин, отмъкнал парите на потърпевшия.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров