Пътници закъсаха на трудно проходим път в Родопите. Навигацията ги отвела в тежък участък, където колата им затънала и нямало обхват на мобилните телефони. Две жени и мъж от Плевен, които се заблудили в планината, са открити и спасени край местността Ранджа до Сърница. Помощ им оказали местни полицаи и лесничеи от близкото горско стопанство. В понеделник вечерта те тръгнали с лека кола от Велинград за Гоце Делчев. GPS-ът ги повел през най-прекия път, който минава покрай село Побит камък. Този участък обаче при зимни условия е труден за преминаване дори с високопроходими автомобили. Тримата закъсали и докато правели опит да извадят автомобила от преспите, спукали гума. Стигнали пеш и до близкото било, откъдето успели да подадат сигнал на тел. 112. Благодарение на екипната и професионална работа, както и на данните за местонахождението на загубилите се, скоро те били локализирани и открити. Оказано им е съдействие за настаняване в хотел, докато приключи нощта. От полицията напомнят на гражданите да не предприемат рискови пътувания, особено през зимата в непознати планински местности, автомобилите им да са технически изправни, с достатъчно гориво, винаги да имат в себе си топли дрехи, храна, вода и заредени мобилни телефони.

Кметът на пловдивския район "Южен" Атанас Кунчев призова гражданите да са внимателни, тъй като има опастност от падащи клони. "Поради лошото време през почивните дни, в района има множество счупени клони и опасни дървета. С екипи на ОП "Градини и паркове" от неделя сме на терен и работим интензивно по отстраняване на щетите. Но пораженията са много и все още има опасност от падащи клони. За това апелираме да бъдете изключително внимателни при преминаването около големите дървета. Ние ще продължаваме работа по проблемните точки до нормализиране на обстановката", допълни районният кмет Атанас Кунчев.


 
===================================

Пловдив много скоро ще има държавна автогара, на която ще спират автобусите от областната транспортна схема. Тя ще бъде ситуирана на Централна гара. Така ще се намалят значително таксите, които сега плащат транспортните фирми за влизане в частни автогари“. Това съобщи областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев на среща с кметовете на общините, посветена на транспортните проблеми. Той обясни, че вече е провел разговор с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и че има пълното разбиране на държавата.

====================================

Специализирана полицейска операция за противодействие и разкриване на престъпления, извършвани в условия на домашно насилие реализираха полицаите в Смолян. Миналата седмица униформените са осъществили срещи и беседи с 23 жертви и 24-ма извършители на домашно насилие. Упражнен е контрол по изпълнението на 21 заповеди за защита, 6 от които са за незабавна защита. Не са установени нарушения на издадените заповеди, информират от пресцентъра на полицията. На осем лица са издадени протоколи за предупреждение по Закона на МВР. Отчита се спад при издаването на заповеди за защита спрямо 2022 г., когато са регистрирани общо 31 случая на домашно насилие в Смолянско.

=================================

61-годишен мъж е загиналият при катастрофата снощи в района на град Баня. При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че лек автомобил „Ауди“, управляван от 18-годишен младеж с почти едномесечен стаж зад волана, застигнал и блъснал отзад лек автомобил „Фолксваген“. В резултат на удара втората кола излязла извън пътя и се врязала в дърво, при което на място издъхнал шофьорът ѝ, на 61 години. Пробите за употреба на алкохол и наркотични вещества на младия водач са отрицателни. С полицейска заповед той е задържан за 24 часа.

В полицията в Раковски е образувано досъдебно производство за настъпила смърт на местен жител при друг пътен инцидент. Към 17.15 ч. в понеделник, при движение на заден ход товарен автомобил „Ивеко“ блъснал 50-годишен мъж, който издъхнал на място. Водачът на превозното средство, на 22 години, е изпробван за употреба на алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни. Задържан е за едно денонощие.

Шофьор е с опасност за живота след произшествие между Асеновград и Първомай. Лек автомобил „Опел“ преминал през лентата за насрещно движение, излязъл вляво извън пътя, блъснал се в дърво и се преобърнал по таван. В болница със сериозни травми е настанен 71-годишният водач на колата. Няма данни за употреба на алкохол.

=====================================

На 1 декември, петък, в 17.30 часа ще грейнат светлините на коледното дърво пред сградата на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов". На същото място малко по-рано концерт ще изнесе Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев. Това е първото събитие, което общината организира за предстоящите Коледно-новогодишни празници. Празничната програма през целия месец декември е наситена с разнообразни събития. Светлините на коледното дърво над покрития фонтан ще бъдат запалени от кмета на Пловдив Костадин Димитров, който ще отправи и поздрав към съгражданите си. Негови помощници ще бъдат гласовитите малчугани от Хора на пловдивските момчета и 7-годишната Катерина Кънева. На финала в петък небето ще се озари от светлините на празнични фойерверки. Елхата е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета. Тя тежи около 1.5 тона заедно с украсата.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров