Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз. Това обявиха новият български еврокомисар Илиана Иванова и премиерът акад. Николай Денков след срещата си днес. „Целта е да се помогне най-вече на малките и средни предприятия да установят връзка с иновациите“, обясни Илиана Иванова. Като специфична слабост на България министър-председателят посочи недостатъчно добре регламентираните възможности за превръщането на научните изследвания в иновации. За да преодолее тази празнина, правителството е подготвило проектозакон за научните изследвания и иновациите, който ще се гласува в Министерския съвет в следващите седмици и ще се внесе в Народното събрание. Освен аграрна в Пловдив, България ще има и водородна иновационна долина в Стара Загора, която е свързана с енергийния преход в най-големия въглищен регион в страната, съобщи още премиерът. Българската икономика има нужда от евтина енергия, за да бъде конкурентоспособна, добави министър-председателят.

===================================

Пожарната в Смолян стартира информационна кампания за безопасно отопление през зимния сезон, разпространявайки съвети за превенция, към домакинствата използващи печки на твърдо гориво. Огнеборците нaпoмнят, чe ceгa e вpeмeтo зa пoчиcтвaнe нa ĸoмини, димooтвoдни тpъби и пeчĸи oт caжди и oтлaгaния. "Heoбxoдимo e тe дa бъдaт пoчиcтвaни пepиoдичнo и пpи нeoбxoдимocт пo-чecтo", уточняват от Пожарната служба в родопския град. Оттам напомнят, че oтoплитeлнитe ypeди тpябвa дa ce мoнтиpaт въpxy нeгopимa пoдлoжĸa, ĸoятo дa e пo-гoлямa oт paзмepa нa oтoплитeлния ypeд и в близocт дo тяx дa нямa гopими мaтepиaли.

==========================================

Пловдивският апелативен съд потвърди взетите от Окръжен съд – Пловдив мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо жена и мъж, заловени с хероин на Централна гара - Пловдив. Съдът счете подадените от тях молби за промяна на мерките им за неотклонение с по-леки за неоснователни. Преди 10 дни при обиск на жената е открит хероин с тегло 397 грама. В хода на разследването е установено, че именно тя и съучастникът ѝ разпространяват дрогата в Столипиново, с която се снабдявали от София. Двамата пътували до столицата, след което се върнали в Пловдив с влак, където били задържани на Централна гара. Наркопласьорите искаха по-леки мерки, за да се грижат за болните си деца, но съдът им отказа и разпореди отдел „Закрила на детето“ да поеме грижите за тях.

============================================

Футболен хулиган получи забрана да посещава спортни срещи за срок от 2 години и 2 месеца. 24-годишният фен на „Ботев” (Пловдив) се държал непристойно по време на гостуването на отбора му на „Черно море” тази седмица. На стадион „Тича” младежът блъснал полицай в гърдите и се опитал да го удари с глава. Хулиганът е с чисто съдебно минало. Освен забраната да посещава мачове Варненският районен съд му наложи и наказание 80 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

=============================================

Отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" в Пазарджик ще отбележи Световния ден на музиката - 1 октомври, с концерт. Той ще започне от 18:00 часа тази вечер пред сградата на културната институция. Първа пред публиката ще излезе R&B певицата Вили Миленина. След нея ще излязат група Voice & Fingers. Те имат множество участия на фестивали, клубове и мото събори, като в репертоара си имат богато разнообразие от авторска музика и кавъри на любими парчета.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров