Ще се съобразим със становището на НИНКН за оградата на Небет тепе. Чакаме техния официален отговор. Това заяви днес по повод реконструкцията на археологическия обект кметът на Пловдив Костадин Димитров. Градоначалникът за пореден път заяви, че има няколко становища на НИНКН и се очаква да се посочи кое от тях да бъде взето предвид.

След Великден и Гергьовден празниците в Пловдив ще продължат с голямото юбилейно 10-то издание на "Дефиле вино и гурме" - фестивалът, който традиционно всяка година се организира от Съвет по туризъм - Пловдив. Първокласни вина от плодородните лозя в различни краища на България ще могат да се опитат на фестивала, който ще продължи 3 дни - от 10-ти до 12-ти май. Тази година участниците са 54, от които 41 са винопроизводители, уточни пред Дарик председателят на Съвета по туризъм в Пловдив инж. Любозар Фратев, по чиято идея съществува фестивала. Като локации се включват близо 20 къщи, галерии и музеи в Стария град.

Върховният касационен съд остави в сила потвърдена от Апелативен съд – Пловдив присъда на Пазарджишкия окръжен съд, с която българските граждани Васил Атанасов и Джамал Аликов и испанецът Фернандо Кастро са осъдени на по 20 години лишаване от свобода за въоръжен грабеж. Грабежът е в особено големи размери и е бил придружен с причиняване на средни телесни повреди на един от пострадалите. Деянието е при опасен рецидив. Тримата са обжалвали присъдите и са искали тяхното намаляване, но съдиите са счели за неоснователни жалбите, оставяйки ги без уважение. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Други трима души са обвинени от Окръжна прокуратура - Пловдив за изнудване в размер на 173 000 лева. Пострадала от схемата е 46-годишна жена. Арестувани са двама мъже и една жена след разследване и спецакция на „Икономическа полиция“. Днес Пловдивският Окръжен съд отави в ареста групата от трима софиянци. Едното лице от арестуваните е с повдигнато обвинение и за притежание на кокаин. Семейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали Атанаска Домусчиева от Стамболийски да им преведе крупната сума.  Изнудването е продължило от декември до края на февруари. Рекетьорите са били ръководени от затворник на име Георги Георгиев, който излежава присъда във варненския затвор. Пострадалата жена е имала дългове по различни заеми от вида бързи кредити, като от обява в интернет тримата я подлъгали, че могат да и помогнат, като уредят изгодно за нея дължимите плащания. 

Благотворително дрифт шоу организират от групата “Колите в Смолян” в помощ на младеж, пострадал при катастрофа. Георги Маринов е на 22 години и има частично прекъсване на гръбначния мозък. Необходими са средства за операция в Тайланд, където му дават 85% шанс за пълно възстановяване. Мероприятието ще се проведе на 28 април, неделя от 13:00 часа на  полигона в село Полковник Серафимово. На видими места ще са разположени кутии за дарения, а събраните средства ще бъдат преброени в края на събитието и ще се предоставят на Георги, който ще присъства на дрифт шоуто, уточняват организаторите. Всеки желаещ да помогне може да го направи и чрез банков превод по дарителста сметка за Георги, която е публикувана в сайта ни darik.bg.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров