Процесът срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство по делото за убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица, тръгва отначало. На 16 май делото в Районния съд ще продължи по общия ред, а не по съкратенато производство, реши новият съдия по делото. Магистратът остави в ареста братята, въпреки искането на защитата мярката им да бъде променена в по-лека. Близките и приятелите на жертвата Димитър Малинов посрещнаха близнаците с викове „Убийци“. Те аплодираха решението на съдията и изпратиха Борислав и Валентин Динкови с възгласи „гробари“. Обвиненият в тежкото престъпление Рангел Бизюрев ще бъде свидетел по делото срещу братята. Адвокатът му няма да обжалва задържането му под стража. Преди заседанието на съда, близките на убития младеж протестираха с искане двете дела - срещу Рангел Бизюрев и близнаците, да бъдат обединени. Хората настояват за нов следствен експеримент, обвинението на двамата братя да бъде променено в съучастие, както и доживотни присъди за всички участници в тежкото престъпление.

Пловдивският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на доктор Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов - Плъха, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Присъдата за незаконно притежаване на пистолет, с наказание 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, е влязла в сила. Подсъдимият лекар е признат за виновен за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие. Той е признат за невинен в убийството на рецидивиста, влязъл да краде в дома му, и е оправдан. Делото се разглежда за трети път от Апелативен съд – Пловдив, който потвърди присъдата на окръжния съд за убийството. Мнозинството от съдебния състав приема, че деятелността на д-р Димитров попада в обхвата на неизбежната отбрана и няма престъпен характер. Съдията-докладчик Михаела Буюклиева е подписала решението с особено мнение, тъй като смята, че в казуса се касае за превишаване пределите на неизбежната отбрана от страна на подсъдимия.

През изминалото денонощие в Пазарджишко арестуваха пияни водачи на трактор, бус и кола. Четвърти е задържан след гонка и отказ да се тества за алкохол и дрога, съобщават от полицията. По време на рутинна проверка на улица в село Попинци автопатрул спрял трактор, управляван от 45-годишен мъж без книжка. Последвал тест с дрегер, при който уредът отчел „скромните“ 2.40 промила. Солидно почерпени са засечени още 58-годишен водач на микробус от септемврийското село Симеоновец и 41-годишен велинградчанин с лека кола. Те били зад волана на возилата си съответно с 2.18 и 1.98 промила. В лесичовското село Церово автопатрул се опитал да спре за проверка лек автомобил „Мерцедес“. Водачът обаче не се подчинил и продължил да се движи. След няколко минути изоставил автомобила и побягнал. Не след дълго бил задържан от преследващите го служители на реда. Оказало се, че това е 27-годишен жител на село Церово. И четиримата нарушители са задържани за 24 часа.

Разширяват „Синята зона“ в Смолян. Темата ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на Общинския съвет, планирано за 28 март. Предложението е за определяне на втория етап за зоните за престой и платено паркиране на пътни превозни средства. Според внесената докладна, зоните от 5 сега, ще се увеличат на 13. Новите паркоместа са: паркингът зад Родопския драматичен театър “Николай Хайтов“, паркингът пред търговски център „Евридика“ – ул. „Полк. Дичо Петров“, улица „Здравец“, ул. „Кап. Петко Войвода“, "Карлък“ – ул. „Средногорец“, паркингът под сградата на "Журналист", „Фокус“ – кв. Райково, паркингът до „Пощенска банка“, паркингът на АРЗ и този пред Здравната каса. Заплащането ще става чрез SMS, паркомати и абонаментни карти. Цената за един час е 1 лв.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров