Общинският съвет на Пловдив одобри предложението на администрацията на район „Централен“ участъкът от ул. „Христо Г. Данов“ между ул. „Бетовен“ и бул. „Руски“ да стане пешеходна зона. 31 съветници гласуваха „за“, а 9 "против". Вотът на групата на ПП-ДБ беше „въздържал се“. Съветниците изразиха подкрепата си за идеята, но се противопоставиха на процедурата, по която това се предлага. От БСП отново се обявиха против промяната. От „Възраждане“ пък поискаха промяната в движението да се съгласува с живеещите в района.

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Той е емблематична фигура за Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната стойност на Тракийската народна музика. През 60-годишната си кариера, Илиев и неговият Конушенски народен оркестър демонстрират изключително майсторство и страст, представяйки богатството на българската музикална традиция на национално и международно ниво. Никола Илиев има стотици записи и множество албуми. Конушенският народен оркестър под негово ръководство се отличава с повече от 5000 концертни изяви през 60-годишната си кариера.

Две решения за защита на района между селата Паталеница и Дебращица от разкриване на кариери за добив на инертни материали грасува днес Общинският съвет в Пазарджик. Реакцията на местния парламент е след проведени общи събрания в двете населени места, където хората категорично се обявиха срещу три такива инвестиционни намерения. Причината - те застрашават археологически, исторически и културни забележителности, сред които Светилището на Асклепий, поставят на карта екоравновесието, влошават условията за земеделие и туризъм.

Mинистерството на регионалното развитие и благоустройството финансира нови три проекта на обща стойност почти 5 млн. 413 хил. лв. Средствата са отпуснати за рехабилитация на пътя Смилян – Букаците – Горово до границата с община Смолян – Витина – Елховец. Ще се извърши и благоустрояване на централна градска  част в Рудозем и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на с. Чепинци. Така от началото на годината от МРРБ финансира общо седем проекта на Община Рудозем за близо 10 млн. лв.

Служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) хванаха нарушители в района на Девин. При рутинен обход на реките Въча и Триградска са проверени над 20 риболовци, извършващи любителски риболов на пъстърва. В района на пещера Дяволско гърло е установено лице с уловени маломерни балкански пъстърви. Съставен му е акт, с който са иззети рибите и въдицата на нарушителя.

Среща с професор Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно - изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе днес от 16:00 часа в зала „Планетариум“ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Риба от вида „Нототения“ от континента Антарктида успешно се адаптира в новоизградената база на музея. Експозицията в Пловдив с жив екземпляр от Антарктическия континент е първата в град в Европа. Аквариумът, в който е поставена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена чрез обратна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е много голям, тъй като през повечето време се крие. Предстои учените да изучават поведението на рибата. Идеята за създаването на залата е на екипа от акваристи в музея и среща одобрението на проф. Христо Пимпирев. В музея са създадени необходимите условия. За подготовката на аквариума са консултирани от учени от Чили, които имат подобен научно-изследоветлски аквариум. Новоизградената база в музея цели освен да приема посетители и да бъде използвана за екологични и биологични проучвания на видовете, които ще бъдат доставени, а проектът от музейно-експозиционен да се превърне в научен. Предвижда се в следващата полярна експедиция да се включи и екип на музея.

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията. Сред целите, които си поставя новото ръководство на сдружението, са активен диалог с местната власт и институциите, насърчаване и подкрепа на хората при обсъждане на социални проблеми, издигане обществения авторитет на гражданските организации.

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на волейболния клуб Марица (Пловдив). Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на клуба последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера в турския гранд ВакъфБанк (Истанбул) и в щабовете на националните отбори на Сърбия и Турция. В момента той е помощник-треньор и в щаба на сръбския национален отбор по волейбол за жени на Гуидети. Сръбкините се готвят за участие на Олимпиадата в Париж през това лято, а за новия наставник на Марица това ще е участие на втори Олимпийски игри.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров