В Пловдив стартират 24-часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци. Операцията включва представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. Ресорният заместник-кмет Иван Стоянов обяви, че действията са превантивни, след като през миналата година само в район „Източен“ има над 200 запалвания. Ще се спират от движение автомобили, каруци и бусове, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места. Също така ще се проверяват пунктовете за предаване на гуми, за да се види дали договорите с лицензирани фирми се изпълняват съвестно. Целта е да се преустановят порочните практики. Нарушителите ще бъдат санкционирани, а камери ще следят за нарушения във всички райони, особено в „Източен“ и „Северен“, допълни Иван Стоянов. Доброволни формирования също ще бъдат ангажирани, за да предотвратят образуването на незаконни сметища и опасността от пожари.

Междувременно общо 250 дка житни култури са опожарени тази нощ край пловдивското село Скутаре. От Пожарната съобщиха, че са спасени други 500 декара, благодарение на намесата на седем екипа огнеборци. Край Раковски пък е пламнал друг житен блок. Причините и за двата пожара се изясняват. Огнеборците са реаграли и на 13 сигнала за горящи сухи треви в общините Стамболийски, Раковски и Карлово. Само за последните 24 часа са отработени 26 сигнала, уточнават от пловдивската пожарна. Оттам напомнят, че с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожар. Те призовават хората да бъдат отговорни и бдителни. Най-често причина за пожари по време на жътва са техническа неизправност на земеделската техника и запалване на сухи треви и растителни отпадъци в близост до житните масиви.

Варене на буркани е причинило пожара, изпепелил две къщи в пазарджишкото село Свобода. 65-годишен мъж е запалил огъня, който плъзнал по сухата трева и обхванал стопанска постройка в двора му, а скоро след това се прехвърлил и у съседите, обхващайки необитаема къща. Постройката е собственост на 59-годишна жителка на Панагюрище. Инцидентът е тръгнал от имот, намиращ се на изхода от селото по посока за село Попинци. Пламъците са потушени от два екипа огнеборци. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът не е задържан поради здравословни проблеми.

4 постройки и домашни животни изгоряха при пожар в девинското село Стоманево. Огънят тръгнал от стопанска постройка, но бързо се разпространил и върху две съседни стопански постройки, изпепелявайки ги напълно и трите заедно с животните в тях.  Пожарът обхванал и двуетажна къща, като е засегнал втория етаж и покрива ѝ. В гасенето на пламъците са се включили три екипа огнеборци, помагайки им и местни жители. Причините за пожара и нанесените щети са в процес на изясняване в рамките на образуваното досъдебно производство.

Пътнотранспортно произшествие е възникнало на пътя Смолян – Рудозем, в местността "Черна". 52-годишен софиянец, водач на лек автомобил "Фиат Крома", управлявайки със скорост, несъобразена с релефа на пътя, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в движещият се отсреща "Опел Астра". В резултат на инцидента е ранена водачката на "Опел"-а, която е получила натъртвания по тялото. След извършен медицински преглед в МБАЛ-Мадан, е освободена за домашно лечение. На водачите е извършен тест за употреба на алкохол, като при 52-годишния мъж, дрегерът отчел 2.91 промила. Нарушителят е задържан и срещу него е образувано бързо производство.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров