Сериозно забавяне на отчитането на изборния ден очакват председателите на двете районни избирателни комисии в Пловдив и областта. Причината е в обемистия протокол, който трябва да попълнят секционните комисии в края на изборния ден. За Пловдив той е 18 страници и в него трябва да се впишат ръчно около 650 числа, както и да се извършат редица математически операции. В такава ситуация шансът за допускане дори само на техническа грешка е съвсем реален и затова очакванията са за множество корекции на протоколите.

===================================

Без задържани за купуване на гласове протича засега специализираната полицейска акция в Пловдив, която започна тази сутрин. Тя е в три направления – криминално, икономическо и охранително, съобщи пред журналисти началникът на Трето районно управление главен инспектор Венелин Костов. В акцията в три квартала с голяма концентрация на ромско население - „Шекер махала”, „Арман махала” и „Столипиново”, участват освен полицаи, и представители на НАП, на Митниците, както и на Българската агенция по безопасност на храните. Извършват се проверки в търговски обекти. До обяд са проверени близо 200 превозни средства и 240 човека. В квартал „Столипиново” са инспектирани 15 магазини и заложни къщи. В три от обектите са установени нередности, за които служителите са съставили констативни протоколи. Задържани са и двама жители на Шекер махала за незаконно съхранение на контрабандни цигари. Междувременно е арестуван и пловдивчанин, пребил посетител в нощен бар.

Районна прокуратура-Смолян се самосезира и разпореди проверка след излъчен телевизионен репортаж, в който се съобщава, че представител на ромска фамилия в Девин е показал плик, в който били събрани множество чужди документи за самоличност на български граждани. С разпореждане на наблюдаващия прокурор полицията трябва да установи лицето, събирало личните карти, както и да се установи дали по този начин е организирано купуване на гласове. Проверката ще се извърши от служители на РУ-Девин, а срокът за приключването ѝ е 48 часа.   

Именно в ромския квартал на Девин възникна скандал между два рода в сряда вечерта, който прерасна в сбиване. Бяха арестувани 8 души, които вече са освободени, но напрежението все още не стихва. Продължават размяната на обвинения и искания за изселване на един от враждуващите кланове. 

=====================================

Заради предстоящите избори на 2 април, Община Рудозем отменя Международния фестивал на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. По предварителна програма, той трябваше да се състои на 1 април - Денят на шегата. По стечение на обстоятелствата на същата дата тази година ще е и денят за размисъл. В крайна сметка общинското ръководство е взело решение мероприятието да се отмени изцяло, без да се насрочи нова дата за провеждането му.

======================================

Пенсионерка в Пловдив остави 6500 лева на телефонни измамници до кофа за боклук. Жената е станала жертва по сценария за пострадал роднина от катастрофа, който спешно трябва да бъде опериран срещу голяма сума. Притеснителното съобщение възрастната пловдивчанка получила на домашния си телефон от мъж, представил се за полицейски служител. Веднага след него в разговора се включил и друг, който обявил, че е лекар. Пенсионерката изпълнила дадените инструкции и оставила парите на посоченото от тях място. По-късно разбрала, че е измамена и подала сигнал във Второ РУ. Образувано е досъдебно производство. От полицията съобщиха, че активно се работи за разкриване участниците в престъпната схема.

======================================

За поредна година ще се проведе традиционната кампания “По-чист, по-зелен и цветен Пазарджик“, организирана от общината всяка пролет в града. Акцията ще е утре, 25 март, от 9:00 до 12:00 часа. Шест пункта ще приемат отпадъци, а срещу това ще се раздава безплатно на гражданите посадъчен материал от цветя и фиданки. Хората могат да предават битова техника и електроника, акумулатори и батерии, текстил, метали, стъкло, пластмаса, хартия и други отпадъци.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев