На много пресечни точки с ПП-ДБ относно управлението на Пловдив се надява новият кмет на града на тепетата Костадин Димитров от ГЕРБ.  В началото на днешното заседание на местния парламент, на което бяха избрани 7 зам.-председатели и съставите на 11-те действащи комисии, от групата на ПП-ДБ прочетоха програмна декларация, в която обявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция. Групата съветници поискаха децентрализация на районните кметове. Градоначалникът обясни, че ще работи в тази насока и на управниците на кметствата ще бъдат делегирани права. Кметът Димитров коментира и проблемите с градския транспорт на Пловдив, като подчерта, че следят изпълнението на разписанието на автобусите и ако бъде установено нарушение, ще има санкция. След въвеждането в най-скоро време на електронната система, от местната управа очакват да станат ясни и точните приходи от продажбата на билети в рейсовете. Още едно ново назначение е факт в администрацията. Бившият шеф на "Охранителна полиция" Костадин Костов застава начело на пловдивския общински инспекторат.

================================

Няма опасност за живота до този момент на 27-годишното момиче с прерязано гърло в Пловдив, казват лекарите от УМБАЛ “Свети Георги”. Рано сутринта пациентката е докарана в Спешното отделение на болницата с кръвоизлив. Момичето е изпратено незабавно за операция в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, където заедно с екип на Клиниката по съдова хирургия е извършена успешна операция. В момента пациентката е оставена за наблюдение в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Млад шофьор е задържан за грубо нарушение на пътя и предизвикано произшествие с полицейски автомобил в Пловдив. Около 20.30 ч. снощи, до надлез „Родопи“ на бул. „Кукленско шосе“, патрулна кола на Първо РУ с включена светлинна и звукова сигнализация била ударена отзад от преминал на червен светофар лек автомобил „Хонда“. Медицинска помощ е оказана на служителя на реда, управлявал патрулката и на 19-годишния младеж зад волана на „Хонда“-та. Алкохолните проби на двамата са отрицателни. Срещу виновния водач е започнато бързо производство.

60-годишна пешеходка пострада тежко при пътен инцидент в Смолян, информират от полицията. Пътното произшествие е станало на кръстовището на ул. „Хан Аспарух“ с ул. "Полк. Дичо Петров". Лек автомобил "Рено Меган", управляван от 76-годишен смолянчанин, не пропуска преминаващата на пешеходната пътека жена и я блъска. Вследствие на инцидента пешеходката е пострадала. Настанена е в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ с комоцио и фрактура на таза, без опасност за живота. Взета е проба за алкохол на водача, която е отрицателна.

===================================

Финансовото положение на Община Пазарджик е по-тежко, отколкото очаквахме. Това заяви днес новият кмет Петър Куленски. Той допълни, че местната хазна е доведена до колапс. И че при встъпването си в длъжност е заварил запорирана от НАП сметка на Общината. „При съставянето на бюджета за 2023 година предишното ръководство съзнателно е завишило местните приходи с 10 милиона лева, които е невъзможно да бъдат събрани - каза още Петър Куленски. По думите му, това е правено, за да се оправдават високите харчове, които Община Пазарджик е възнамерявала да осъществи. Финансовите дупки са компенсирани с теглене на кредити и продажба на общинско имущество. Отклонявани са дори държавни пари, отпускани целево, включително такива за образование и социални дейности. По този начин са натрупани огромни дългове. Само задълженията към местни доставчици са за над 27 милиона лева.

================================

Първи Пловдивски Фестивал на науката се провежда от днес до 26 ноември. Мащабното събитие е в новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в район Тракия. На форума разбираемо се представя най-новото в света на науката и технологиите. Публиката на всяка възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната и чужбина. Има и специални гости от Испания, Украйна и Великобритания. Вълнуващите се от новостите в науката ще станат свидетели на демонстрации, експерименти, работилници и състезания, като ще имат възможност да видят и представянето на научнопопулярни филми и книги и изложба.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров