В Пловдив вече е отворено за движение част от кръговото кръстовище на Централна гара от бул. „Христо Ботев“ към бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“. От днес автомобилите могат да минават по източното платно на бул. „Руски“ - само в посока към ул. „Гладстон“. Така поредна важна пътна артерия в Пловдив се отваря за движение в рамките на месец. След отварянето на част от кръговото кръстовище до Централна гара, което бе затворено от пролетта, се очаква да намалее трафикът в района.

Обявиха и отличиха победителите в 27-я фестивал за документално и анимационно кино „Златен ритон“. Голямата награда за най-добър анимационен филм получи филма „Следа“ на Аспарух Петров. За най-добър документален филм бе присъдена на „Последният гларус“ на Тонислав Христов за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал. Наградата на Община Пловдив за документален филм получи филма „Моралът е доброто“ - сц. и реж. Веселин Диманов. Филмът проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Наградата на Община Пловдив за анимационен филм получи пълнометражния филм „Флорентинска нощ“ на братя Сотир и Пенко Гелеви.

Кръвна проба на шофьор показа над 3 пъти повече алкохол. При проверка с дрегер били отчетени 0,95 промила, а резултатът от изследването бил 3,47 промила. Случаят е от края на ноември, когато на пътя между Брацигово и Пещера автопатрул спрял за проверка миниван "Фолксваген". Водачът му бил тестван на място, а показанията на уреда отчели ниска концентрация на алкохол в издишания въздух. Униформените съставили акт на 45-годишния мъж и му взели книжката. Водачът решил да се възползва и от правото си да даде кръвна проба за лабораторен анализ. В "Пътна полиция" бил получен резултатът, който не бил в полза на шофьора - с доста по-високи стойности, а именно - 3.47 промила.

В Пловдив за поредна година персоналът и доброволците към ОП „Зооветеринарен комплекс“ организират коледно събитие на 23.12.2023 г. /събота/ от 11 до 14 часа на площад „Стефан Стамболов“. На място ще бъдат и някои от четириногите обитатели на приюта, готови веднага да последват бъдещите си осиновители. „В момента в Зооветеринарния комплекс има 90 кучета, които чакат своите стопани“, съобщи директорът Георги Божев. Той е категоричен, че осиновяването трябва да е предварително обмислена постъпка, тъй като е ангажимент за цял живот. Една от целите на проявата е да обърне внимание на вредните последствия върху бездомните животни и домашните любимци от използването на пиротехника и фойерверки, което често е стресиращо за тях по празниците.

Община Смолян уведомява, че Зоните за платено паркиране ще се ползват безплатно по време на почивните дни за Коледните празници. Това са дните от 23 декември /събота/ до 27 декември /сряда/ т.г., включително. Същото важи и за „Синята зона“ на Пловдив.

На Коледа и Нова година в Пловдив ще има много концерти и празнично настроение! Звездата на Новогодишната програма e британска певица, музикант и dj Sonique. Събитията са разнообразни. На 24 декември в 12.00 ч., в очакване на Рождество Христово, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ с диригент Илиян Тиганев ще изнесе концерт на стълбите на „Каменица“ пред надписа TOGETHER. На следващия ден, 25 декември, точно в 11 часа на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“ започва концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ с водещ Ася Антонова. На същата сцена, но в 17.00 часа започва концертът на красивите и темпераментни момичета от група „Мистик“. На втория ден на Коледа - 26 декември в 12:00 ч. е концертът „Коледна магия“ с талантите на „Арт Войс Център“. В 17:00 ч. концерт ще изнесе Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, а за доброто настроение ще се погрижат Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев. На 31 декември в 22:00 ч. започва официалната градска церемония по посрещането на Новата 2024 г. Водещ ще е Деян Славчев – Део, а забавата ще е пълна с участниците - група „Тригайда“, Ника (Nicka) и Фолклорен ансамбъл „Тракия”. 30 минути след полунощ ще започне и кулминацията на празника на площада със Sonique.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров