РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция Източнобеломорски район и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) провериха сигнал за умряла риба в река Черна. След обход в урбанизираната част на Смолян са установили наличието на мъртви екземпляри основно от вида мряна и единични екземпляри пъстърва. При полевия анализ на взетите водни проби, е констатирана висока стойност на pH - над 12. При извършена проверка на заустващия в Забатско дере бетонов възел, стопанисван от фирма „Дюлгер“ ООД, е установено превишение на стойността на pH в точката на заустване. В близост до мястото на замърсяване няма други промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, зауствани в река Черна. За допуснатото нарушение на фирмата ще бъдат наложени административно-наказателни мерки. 

=================================

Пет от 12-те общини в Пазарджишко нямат договори за зимно поддържане на пътищата. Това стана ясно при проведеното редовно заседание на Областния щаб за защита при бедствия. Като цяло регионът има готовност за сезона. До момента има сключени договори с фирми и общински предприятия за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа в общините Велинград, Лесичово, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Стрелча и Сърница. В общините Батак, Белово, Брацигово, Пазарджик и Септември предстои до края на ноември да бъдат сключени договорите за снегопочистване на общинската пътна и уличната мрежа за сезона.

========================================

Община „Родопи“ поиска автобусите на градския транспорт на Пловдив да поемат обслужването на селата Марково, Първенец и Храбрино. Това стана ясно след среща на областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев с кмета на Община „Родопи“ Павел Михайлов. „През годините имаме множество сигнали за неизпълнение на курсовете и промяна на маршрутите, които се осъществяват от превозвачите. За това искаме удължаване на градските линии. Така ще улесним хората, които ежедневно пътуват към областния център, където учат и работят“, заяви кметът Павел Михайлов. По думите му това ще доведе и до облекчаване на трафика и намаляване на пътуванията с лични автомобили. „Областна администрация е готова да съдейства. За целта е необходимо обаче да има съгласие и от страна на Община Пловдив, която да внесе предложението за удължаване на линиите в своя Общински съвет. Необходимо е съгласието и на Общинския съвет на Родопи“, заяви областният управител.

=======================================

Има необходимост от създаването на комисия към администрацията на пловдивския район "Северен", която да обследва състоянието на всички дървета и зелени площи в района.Силните ветрове от почивните дни отново показаха, че има несвършена работа”, коментира новият кмет на район "Северен" Венцислава Любенова. Тя проведе работна среща с народния представител от “Продължаваме промяната-Демократична България” проф. Христо Даскалов, който е заявил пълната си подкрепа и съдействие за създаване на нови зелени площи в района. Възможностите ще бъдат обсъдени и с експерти от Института по залесяване. "Хората искат това от нас”, коментира Любенова, която обещава да работи активно за облагородяването и залесяването на важни за района и жителите му пространства. 

================================

Предстои проверка на 506 гласоподаватели, дописани в избирателните списъци. Това става ясно днес във входа на делото в Административен съд - Смолян, където се оспорват изборните резултати от балотажа за кмет на родопския град. Допуснато е събиране на доказателства относно гласуването на избиратели от социалните домове в Петково, Ровина и Фатово. Това ще стане след приключване на броенето на бюлетините. На този етап са преброени около 10 000 бюлетини, посочи пред Игнат Колчев - съдия по делото и председател на Административния съд в Смолян. Той уточни, че са установени няколко гласа разминаване с данните от секционните протоколи. До този момент няма съществени различия, заяви съдия Колчев. Той прогнозира, че днес ще се приключи с броенето на всички бюлетини, остават още  изборните книжа от 35 малки секции с около 2000 гласа за броене. Основните грешки при установените случаи на разминаване са в преброяването и с неправилно определяне на бюлетините за недействителни.  Съдебният състав брои бюлетините от гласуването във всички 89 секции в Община Смолян на 5 ноември, когато жителите избираха между достигналите до балотаж Николай Мелемов (ГЕРБ) и Стефан Сабрутев от „Движение „Нашият град“. Делото в Административния съд е образувано по жалба на Стефан Сабрутев, останал втори с 149 гласа по-малко от тези за Мелемов.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров