Протестите в аграрния сектор няма да спрат скоро, защото проблемите са трупани с години. Това прогнозира в Пловдив министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. "Нещата не се решават само с отпускане на пари. Издигнахме в приоритет напояването, но изисква време, за да се възстанови цялата му инфраструктура в страната", посочи той. Според Вътев, друг водещ проблем е пазарната реализация. "По-големите работят маркетингово и успяват да се позиционират на пазара с по-ниски себестойности и по-големи обеми. Малките обаче нямат шанс, ако не се кооперират. Спасяваме нещо, което трябва да храни държавата, а не държавата да го храни, за да съществува", допълни министърът. Той подчерта, че за този парадокс не са виновни земеделците, а "лавината от проблеми, които се търкалят през последните 30 години и са в състояние да смажат цялото земеделие и хранителна промишленост". Министър Кирил Вътев съобщи още, че преговорите със земеделските производители ще се водят от премиера Николай Денков. Земеделският министър участва в Националната научна конференция „Актуални проблеми на хранително-вкусовата индустрия“, която се проведе в Международен панаир - Пловдив.

Община Пловдив получи одобрение на първи етап от оценката за проект на стойност малко над 60 млн. 667 хил. лв. за Интегрирана териториална инвестиция “Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до здравни услуги на територията на Южен централен регион за планиране от ниво 2", по Програма “Развитие на регионите” 2021-2027, с водещ партньор Агенция пътна инфраструктура. Концепцията е изготвена съвместно с отдел “Бизнес развитие и европейски политики” към Община Пловдив и ще се реализира от АПИ, общините Пловдив и Марица, и МБАЛ „Свети Пантелеймон-Пловдив" ЕООД. Проектът предвижда подобряване състоянието на транспортната мрежа в региона чрез модернизация и реконструкция на част от съществуващия път IlI-805, минаващ през селата Бенковски, Войсил, Любен и град Съединение. Включени са и мерки за превенция и профилактика на заболявания във всички села на територията на Община Марица. Те ще се осъществяват с мобилни здравни екипи на МБАЛ „Свети Пантелеймон", за които ще се осигурят медицински бусове и съвременна апаратура и оборудване.

Голямата родопска певица Валя Балканска да бъде удостоена с отличието „Златен век – огърлие и звезда“ искат смолянските общински съветници от коалиция „Новото време“ и КРОС. За целта те са внесли предложение до министъра на културата Кръстю Кръстев. Аргументите им са, че народната ни певица вече десетилетия наред разнася славата и красотата на родопската песен по света. Чрез нея духът на магичната Родопа планина стигна космически измерения, а името ѝ стана синоним на родопския фолклор. Песента „Излел е Дельо хайдутин", в изпълнение на Валя Балканска, е повод за национална гордост. Предложението е наградата да ѝ бъде връчена за Деня на народните будители.

Арестуваха 22-годишен дилър на кокаин след полицейска акция в Пазарджик. Младежът е с чисто досие, но е установено, че дрогата е за разпространение. На една от улиците криминалистите засекли наркопласьора. Последвал личен обиск и у него били открити две полиетиленови пликчета с бяло прахообразно вещество. Дилърът е задържан за 24 часа.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров