Финансовото състояние на Община Пловдив не е удовлетворително. Това заяви новият финансов зам.-кмет Женя Петкова. След едноседмичен анализ причините тя открива в недоброто управление на градската хазна в миналия кметски мандат. Към момента са събрани 67% от планираните приходи, което е недостатъчно в края на финансовата година, подчерта Петкова. Предстои реформиране на някои структури, като вече са сменени някои началници. Цвета Попова оглави общинската дирекция „Местни данъци и такси“, а в „Стопанска дирекция“ е назначена за шеф Юлия Стоянова. Анализът показва още, че за да бъдат завършени текущите европроекти и обществени поръчки, ще е нужен 20 млн. лв. безлихвен заем. На проекта за чист въздух Община Пловдив има наложена 25% корекция в размер на около 14 млн. лв. Очакванията са за несигурна верификация на средствата, коментира Петкова.

=================================

Младеж е с риск за живота си след катастрофа с мотор. Двама души са ранени при пътни инциденти в Пазарджишко за денонощието, съобщават от полицията. На пътя Пазарджик-Панагюрище след село Сбор мотоциклетист на 28 години загубил управление над возилото и паднал при един от завоите. Той е в тежко състояние с черепно-мозъчна травма и е настанен в болница. На кръстовище във Велинград 77-годишен водач с лек автомобил не спрял за знак „стоп“ и блъснал 67-годишен велосипедист. Мъжът е транспортиран в местната болница, той също е с черепно-мозъчна травма. Възрастният шофьор на колата е тестван за алкохол и наркотици, пробите му са отрицателни.

==================================

Деца от подготвителните групи на ОУ „Васил Левски“ зарадваха с емоционално тържество кмета на пловдивския район „Източен“ Емил Русинов и администрацията по повод 21-ви ноември - Ден на християнското семейство. С много заряд децата изпълниха стихотворения и песни, които разчустваха всички. Малчуганите дариха кмета с красива погача и го изненадаха с фланелка, на която бяха отпечатали своите длани с надпис „Кмет №1“. Емил Русинов развеселен им благодари и каза, че Денят на християнското семейство трябва да обединява хората, за да споделят заедно емоциите, трапезата, съпричастността към близките, защото това е истинското богатство. „Бъдете живи и здрави и уважавайте семейството си“, отправи пожелание към гостите си той и почерпи децата с лакомства. За подготовката на тържеството се бяха погрижили учителите Калинка Русалова, Димитрина Ребрева и Марияна Хаджидемирева. Кметът на район „Източен“ Емил Русинов  беше  гост и на тържество за празника на семейството в ДГ „Щастливо детство“, където деца, родители и учители заедно се забавляваха. В края всички изработиха постери със снимки от семейните албуми. „Впечатлен съм от артистичните умения на децата“, заяви Емил Русинов и връчи специален поздравителен адрес на директорът на детското заведение Евгения Попиванова.

========================

Смолян бе домакин на Десетата юбилейна Фолклориада „На хоро в сърцето на Родопите”, организирана от 101-ви Алпийски полк и Военният клуб в града. Тя беше посветена на Празника на Сухопътните войски, както и на желанието да се съхранят традициите чрез магията на народната музика и танц, сплотявайки българите. В станалото традиционно за региона събитие взеха участие над 400 любители на народните танци от цяла Южна България.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров