Гражданското сдружение „Браво, Пловдив” ще се яви на предстоящите местни избори за кмет, районни кметове и общински съветници. На брифинг днес председателят на сдружението Веселин Костов обяви намеренията си да седне на кметския стол след вота на 29 октомври. За много от проблемите се сблъскахме с незаинтересованост от страна на местната администрация. Затова ще участваме на местните избори”, каза Костов. Сред приоритетите на „Браво, Пловдив” са мораториум върху продажбата на общински имоти и самостоятелни бюджети на районните кметове.

=============================================

Лилия Недева от “Партия на зелените” и Васко Вътев от ВМРО-БНД са кандидатите за кметове на районите „Тракия“ и „Южен“ на коалиция „Съединени за Пловдив“. Приоритетите на претендентите са свързани с подобряване на инфраструктурата, добро планиране на ремонтите и построяване на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив.

===========================================

Медицински университет - Пловдив е дигитален университет и следва модерните тенденции в образованието. Това заяви пред Дарик проф. д-р Благой Маринов, изследовател и кандидат за ректор на висшето учебно заведение. До 2 години се очаква да станат ясни резултатите от проектна сесия, свързана с телемедицината и изкуствения интелект. Според проф. Маринов използването му ще даде възможност на студентите да откриват цялата налична информация в сървъра на Медицинския университет по определена тема. Преподавателите ще могат да генерират автоматично изпитни тестове, което ще е изключително облекчение и за двете страни в процеса на обучение. Повишаването на киберсигурността е една от стратегиите, заложена в мандатната програма, заяви още проф. Благой Маринов.

==========================

Започна изготвянето на областна здравна карта на Пазарджик. Ресорната комисия проучва нуждите на населението от извънболнична и болнична помощ. Анализ на състоянието на здравната система бе представен от д-р Надя Палийска от Регионалната здравна инспекция. Комисията реши да излъчи от състава си работна група, която до 26 септември да даде становища по отношение на конкретните изисквания за наличието на лекари, зъболекари и други медицински специалисти, и дали е необходимо преструктуриране на лечебните заведения.

=================================

Подменят горивната база на още 2000 домакинства в община Смолян. До месец с нови отоплителни уреди ще бъдат близо 2600 семейства.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров