Как да преживеем жегата – съветите, които всички знаем, но не всички спазваме – отговорите даде в ефира на Дарик д-р Гинчо Кътев. Количеството вода, което трябва да приемаме в горещите дни е по 50 мл на килограм телесно тегло, а за хората, работещи на открито, се препоръчва по 7 литра на денонощие, съветва пловдивският личен лекар. По думите му, другото особено важно за организма ни в жегите е разликата в температурата от помещение с климатик и навън да не е повече от 10 градуса. В горещите дни трябва да се избягва консумацията на мазно месо и да се набляга предимно на зеленчуци и сочни плодове като кайсии, диня и пъпеш. При първи симптоми на топлинен удар, като гадене и замайване, трябва да влезем в хладно помещение и да пием веднага вода, която обаче в никакъв случай не трябва да е ледено студена, защото приемът ѝ в такъв момент е шок за организма, подчерта още д-р Кътев.

==============================

Музикантите от Опера Пловдив ще излязат на протест, ако през есента все още няма яснота кога Концертната зала в града на тепетата ще бъде ремонтирана. Това заяви в ефира на Дарик радио Борис Кучков - музикант в Операта и член на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ. В началото на седмицата музикантите разпространиха протестно писмо по казуса, в което изразяват възмущението си от факта, че повече от 8 години единствената концертна зала в Пловдив, която е и официално седалище на Държавна опера Пловдив, е затворена заради неслучващия се ремонт на сградата. „Помещението, в което сега репетираме, е част от бившите тютюневи складове, то има проблем с отоплението и вентилацията, не отговаря и на акустичните изисквания“, коментира Кучков.

=================================

Районната прокуратура в Пловдив разследва дали смъртта на известния от близкото минало бизнесмен Ангел Личканов - по прякор Личкана, не е причинена по непредпазливост в следствения арест. 56-годишният мъж издъхна зад решетките със съмнения за инфаркт. Преди това Личканов е бил транспортиран в болница заради здравословни оплаквания. След извършения преглед Личканов е върнат в следствения арест, където по-късно починал. Разпитват се свидетели, като е назначена и съдебномедицинска експертиза. Личкана беше знакова фигура в ъндърграунда, като последният му арест беше заради поредица хулигански прояви - побой над млада шофьорка и за нападение над водач на автобус. В социалните мрежи роднините му твърдят, че след медицинския преглед вчера Личканов е трябвало да остане в болницата, а не да бъде отведен в ареста. 

20-годишният шофьор Петър Маринашки, който на 11 ноември 2020 година край село Кадиево причини смъртта на две момчета - Тодор Бараков и Виктор Василев, влиза днес в затвора. Само преди два дни Върховният касационен съд потвърди 5-годишната му присъда. Във фаталния ден напушеният Петър се блъска в крайпътно дърво с почти 100 км/ч. В колата с него са и двете момчета, които умират. В катастрофата пострадаха още двама тийнейджъри, пътували в същия автомобил. По разпореждане на Окръжна прокуратура Пловдив младежът е отведен в затвора за изпълнение на наложеното му наказание „лишаване от свобода“.

====================================

Поради възникнал централен технически проблем, временно е преустановен приемът на заявления за издаване на лични карти с експресна и бърза услуга и свидетелства за управление на моторни превозни средства с ускорена услуга в Смолян, информират от пресцентъра на Областна дирекция на МВР в родопския град. Незабавно след отстраняване на проблема ще бъде възстановен приемът на заявления и издаването на документите, категорични са от пресцентъра на полицията. 

===================================

Водени от любовта към родния си град, жители на Стрелча от набор 1971 дариха материали за възстановяване на фонтана пред паметника на Васил Левски на стойност 5193 лева в района на обновения градски парк, съобщиха от местната община. Дарителите са осигурили масивни чугунени осветителни тела, цветни прожектори и обезопасителните елементи. Жестът е направен по повод Празника на града, който се чества на Илинден. Благодарение на гражданската инициатива водната атракция отново работи 30 години след изграждането си и е с ефектно осветление. Община Стрелча изказва признателност на съгражданите си за добрата инициатива.

======================================

Нови детски площадки за игра радват малчуганите от детска ясла „Мечо пух“ в пловдивския район „Северен“, съобщи кметът на района Стоян Алексиев. Те са факт благодарение на сътрудничеството между кметството, родителите и екипа на детското заведение. „Освен това имаме проект и строително разрешение за градина с физкултурен салон за 4 групи на ъгъла на улиците „Победа“ и „Св. Иван Рилски“. Проектира се още една нова детска градина с физкултурен салон за 4 групи за 100 деца в двора на ДГ „Бреза“. Това означава допълнителни над 200 места за най-малките жители на района“, припомни кметът на „Северен“ Стоян Алексиев.

======================================

Институт "Конфуций" - София и кметството в с. Момчиловци отново организират лятно училище по китайски език, информира кметът на селото Сийка Суркова. Освен езиковото обучение, курсът ще включва и интересни занимания, свързани с китайската култура. Той отново ще се провежда в две групи - за възрастни и деца от 8 до 31 август. Участниците ще получат сертификатите си на 1 септември по време на откриването на Фестивала на киселото мляко.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров