Летният фестивален сезон в Пловдив продължава с пълна сила, превръщайки града в магнит за туристи и местни жители, заяви пред Дарик радио заместник-кметът по култура Пламен Панов. Програмата на „Фестивално лято - 2024“ включва 18 значими събития. Едно от най-големите това лято е двудневният фестивал "Франкофоли", който започва тази вечер на Гребната база. На сцената му ще видим големи музикални звезди като Ищар, Нувел Ваг, Паров Стелар и Рудиментал. След Франкофоли, в неделя и понеделник, почитателите на ретро музиката пък ще се насладят на второто издание на „Disco Music Fest: Back to the '80s ('90s)“ на Летния театър на Бунарджика. Легендите EAST 17, SNAP, NO MERCY и DR. ALBAN, както и българсият DJ Dian Solo ще нажежат сцената и ще предизвикат публиката да танцува и пее.

Жена е в тежко състояние след побой от съпруга ѝ. Той е задържан в РУ-Панагюрище. Сигналът е получен от местната многопрофилна болница за приета в спешното отделение 33-годишна жена от средногорския град с комоцио и вътрешен кръвоизлив. Установено е, че 36-годишният агресивен мъж е от същия град, а полицаите са го арестували за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата.

От 3 до 15 години затвор и конфискация на имущество грози главната касиерка на пловдивски банков клон, обвинена в длъжностно престъпление и присвояване на над 144 000 лева от банката. Това съобщи зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Пехливанов. Както вече ви съобщихме, за схемата се разбрало, след като от банката извършили ревизия на трезора и открили липсите на пари, като вместо тях открили пачки със зелени хартийки. Пачките на пръв поглед изглеждали съвсем автентични, тъй като били замаскирани с истински банкноти отгоре и отдолу, а пълнежът бил изцяло от хартийки. Жената си е признала за извършеното престъпление и заявила, че ще върне сумата. Наложена ѝ е мярка "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Воден режим въведе ВиК-Пазарджик в близкото село Црънча. Причините са силно нарасналата консумация на питейна вода за поливни нужди и същевременно частично намалелия дебит на водата от планинските каптажи. Целта е акумулиране на вода във водоемите над селото за осигуряване на нормално водоснабдяване в часовете с най-голяма необходимост за питейно-битови нужди на домакинствата. Засега селото ще е на сухо само през нощта - от 22:00 до 06:00 часа. Ако мярката не постигне резултат, водата ще се спира и през деня - от 12:00 до 18:00 ч.

С хоротека на открито и със специалното участие на солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова ще бъде дадено началото на 8-то издание на Фолклорния фестивал „Девин Денс Фест“. Той стартира довечера от 20:00 часа на площад „Игор Юруков“ в Девин. В тазгодишното издание ще участват 18 групи от цялата страна, като повечето идват за първи път. В събота от 10:30ч. ще има дефиле на участниците в центъра на Девин. В първия кръг, всяка група ще представи по две български хора. Във втория кръг, групите ще играят заедно, но всяка в своя кръг, популярни хора от различни региони. Фестивалът няма състезателен характер и накрая всички групи ще получат грамоти от кмета на Девин Здравко Иванов.

За да се осигури транспортното обслужване на пловдивчани по време на Черешова задушница, на 22 юни (събота) общината пуска повече автобуси по 8-те линии, които пътуват до траурните паркове в града. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. С делнично разписание ще работят автобусните линии  №7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93. Линия №27 ще изпълнява маршрута си до Рогошките гробища, а в интервала от 07:00 до 18:00 часа оттам ще минава и №25.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров