С близо 10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив. Това съобщи инспектор Никола Карабойчев от Областната служба на полицията. Той допълни, че само за миналата година са получени 410 заповеди за защита на жертви на домашно насилие. Всяка следваща година тези заповеди се увеличават, отчете инсп. Карабойчев. Междувременно в Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране на жертви на насилие към местната Адвокатска колегия, след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център оказваме помощ на гражданите, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“, заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров на кръглата маса за защита правата на пострадалите от домашно насилие. Центърът в Пловдив има капацитет от 30 души. Участниците в дискусията се обединиха около становището за разкриване на нови центрове от този тип, в които пострадалите да получат действителна подкрепа.

Община Пазарджик изготвя анализ на предлаганите социални услуги, за да се оцени тяхното качество. Това съобщи Гергана Ичева, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване. Проверката ще изясни още и доколко дейностите достигат реално до потребителите. Резултатите ще бъдат обявени след приключването ѝ. Стана ясно още, че е обявена процедурата за услугата „Домашен социален патронаж“. Целта е да се гарантира, че и занапред 600 души в града и селата ще продължат да ползват патронажна грижа.

Свлачище затвори пътя за смолянското село Солища. До населеното място се стига по обходен маршрут, като вече е започнала работа по изграждане на подпорна стена в проблемния участък и след приключването ѝ ще бъде възстановено движението по пътя, коментира за Дарик кметът на Община Смолян Николай Мелемов. Затварянето на пътя между Гела и Солища е вследствие на валежите, предизвикали срутване, което създава опасност за пътуващите, става ясно още от заповедта на градоначалника, с която е въведена забраната за движение на автомобили по общинския път.

Пожар със сериозни материални щети e възникнал в частен имот в село Главатар, съобщават от пожарната. Сигналът за появата на пламъци е получен около 03:50 ч. Незабавно натам са насочени два екипа огнеборци от Пловдив и Хисаря. След приключване на гасителните действия е установено, че огънят е засегнал втория етаж и покрива на къща и прилежащи жилищна постройка и навес, като е унищожено част от домакинското обзавеждане. Предстои причините за запалването и размерът на нанесените имуществени вреди да бъдат изяснени. Образувано е досъдебно производство.

Задържаха белгийски моторист, карал пиян в Златоград. Проверката е извършена на ул. „Стефан Стамболов“. Полицейски екип спрял мотоциклет "SYM GTS 125“, управляван от 61-годишен белгийски гражданин. Тестът за употреба на алкохол отчел 1.73 промила. Водачът е задържан за 24 часа.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров