Над 90% от сегашните дървета по Голямоконарско шосе в Пловдив ще се запазят при реконструкцията на пътя. Това съобщи директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. От общината са предложили на фирмата изпълнител тротоарите, до които дърветата се намират, да бъдат повдигнати. "Ако се наложи, и тротоарът, и велоалеята ще бъдат преместени по подходящ начин, така че чинарите да останат в зелено пространство“, коментира Козарев. Първият етап от дългоочакваната пътна реконструкция обхваща източното платно на бул. „Васил Априлов“ в отсечката от бул. „Дунав“ до ул. „Георги Бенев“. С преместване на тротоара там ще бъдат запазени 30-те чинара и 3 липи. Предвижда се да бъдат премахнати само няколко тополи, една липа и два малки полски ясена.

===============================

Районна прокуратура – Пловдив наблюдава две досъдебни производства за извършени измами, по които са привлечени двама обвиняеми. Те са били задържани при специализирана акция на отдел „Икономическа полиция“. 21-годишен мъж измамил 16 души за близо 6500 лева. Той пускал обяви в интернет платформа, че продава видеокарти и други части за компютри на изгодни цени, посочвал телефон за връзка и щом получил поръчка ги изпращал по куриерска фирма. Цената на видеокартите варирала от 137 лева до 500 лева. Видеокартите впоследствие се оказвали увредени и неработещи. 20-годишен младеж пък продавал в интернет реплики на известни марки часовници. Цената им варирала между 300 и 615 лева. При получаване на пратката по куриер, пострадалите наивници установявали, че липсва специфичен код на часовника и по този начин разбирали, че са измамени. Пратките били без право на преглед. Действията по разследването по двете досъдебни производства продължават.

==================================

Държавни обвинители от Районна прокуратура-Смолян участват в поредица от срещи с жители на пограничните села в региона, като основни теми са мигрантският натиск, каналджийството и телефонните измами. Първата беседа е била с населението на рудоземското село Елховец, информират от Апелативна прокуратура. Населеното място се намира на около 30 км от границата с Гърция. На хората било разяснено как да реагират и къде да подадат сигнал, ако забележат чужди граждани в селото, както и какви са наказанията за каналджийство. Подробно са обсъдени и схемите на телефонни измами и жителите на Елховец били посъветвани да не се доверяват на непознати, които им се обаждат, искайки им пари. Предстоят още срещи на прокурори в селата в районите на Хасково, Кърджали и Смолян.

==================================

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков оспорва пред Административния съд решението за освобождаване на управителя на Общинската болница във Велинград д-р Данчо Гурдев с искане то да бъде отменено като незаконосъобразно. Решението на Общинския съвет във Велинград бе върнато от Величков за ново гласуване. То трябваше да се случи на 16 март, но поради липса на кворум свиканата на тази дата извънредна сесия не се състоя. По закон върнатият акт може да бъде оспорен пред съда в 7-дневен срок, ако Общинският съвет не се произнесе по него в същия срок. В Областната управа са подадени две жалби срещу освобождаването на управителя от група общински съветници. Според тях двама от колегите им, е трябвало да си направят самоотвод заради конфликт на интереси.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова