Савина Петкова, заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив и общински съветник от групата на “Браво, Пловдив”, е била поканена от кмета Костадин Димитров да стане заместник-кмет по транспорта. Това потвърди самата тя в подкаста на БНТ “Къде живеем?”. Петкова допълни, че е взела решение, но не е готова да го съобщи в медиите преди да го обсъди с кмета. Тя подчерта, че няма конкретен срок за отговор и че кметът има правото да продължи да води разговори с други потенциални кандидати. Тя също така отбеляза, че групата на “Браво, Пловдив” няма коалиционни взаимоотношения с ГЕРБ, но подкрепя конкретни идеи и политики. Петкова уточни, че се чувства добре в Общинския съвет и че преминаването към Голяма Община би било трудно решение за нея. Дългосрочната стратегия за градския транспорт в Пловдив е, че той трябва да стане екологичен. Около това мнение са се обединили кметът на града Костадин Димитров и Савина Петкова. От групата на “Браво, Пловдив” ще продължават да отстояват и позицията си за безплатен градски транспорт, заявена в предизборната програма, допълни Петкова.

Шофьор е задържан след агресия на пътя в Пловдив, съобщават от полицията. Около 15 ч. в понеделник жена се оплакала във Второ РУ, че докато изчаквала с автомобила си на червен светофар на кръстовището между бул. „6-ти септември“ и ул. „Владивосток“, непознат слязъл от колата си и започнал да я обижда и заплашва. Освен вербално, мъжът атакувал с удари и страничното стъкло на потърпевшата. При последвалата незабавна проверка е установен агресивният мъж – 47-годишен пловдивчанин. Той е арестуван. При друг пътен инцидент в Пловдив е загинала възрастна пешеходка. Произшествието е станало на бул. „България“ в кв. „Захарна фабрика“. Лек автомобил „Мерцедес“ отнел предимството и блъснал пресичащата на пешеходна пътека 79-годишна жена. Тя е откарана в болница в тежко състояние, но по-късно е починала, съобщиха от лечебното заведение. Колата управлявал 45-годишен мъж, чиито проби за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

12 са арестувани след спецакция на полицията в Пазарджишко. Сред тях е и дилър на дрога с богато криминално и съдебно минало. Установени са общо 25 престъпления, разкрити са извършителите на различни кражби и автори на вандалски прояви.

Полицията в Златоград пък за пореден път реализира акция за фалшиви стоки със знаци на популярни търговски марки. „Престъпленията против интелектуалната собственост“ са установени в магазини в града и на общинския пазар. В два от проверените обекти, полицаите се натъкнали на дрехи менте. 50 артикула са иззети.

Музеят на родопския карст и Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България. Решението е взето на заседание на координационния съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта”. Процесът по одобрението в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. Сред тях са Епископската базилика на Филипопол и Късноантичната сграда „Ирини” в Пловдив; Историческите музеи в Стрелча, Попово и Севлиево; Софийската синагога; Антична митница „Димум” и лагер „Белене”. Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров