Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) проведе три поредни открити урока с децата от първите класове на ОУ „Елин Пелин“. Това беше първа образователна екоинициатива за малчуганите, които едва преди дни пристъпиха училищния праг. Под формата на приказка те научиха защо е за предпочитане да се движат в града пеша, с велосипед, с обществен транспорт – по-здравословно е, пестят енергия, не замърсяват въздуха, намаляват шума в градската среда. Децата бяха посъветвани да не забравят да се оглеждат внимателно, дори когато пресичат на пешеходна пътека.

Със специализирана полицейска акция и цветя на пешеходните пътеки отбелязаха Европейския ден без загинали на пътя в Смолян. Освен това, на бул. „България“ – до църквата „Св. Васарион Смолянски“ се раздаваха брошури с указания към водачите, в които са отразени правила, които да спазват при управление на МПС. От началото на годината на територията на област Смолян са възникнали общо 194 пътнотранспортни произшествия. От тях 50 тежки със 64 ранени и двама загинали. Нарушенията за превишена скорост, установени с мобилните камери са общо 9981. Пияните шофьори са 140, а водачите, употребили наркотичци са 44, става ясно от данните предоставени от полицията в Смолян.

Солидно почерпен шофьор заловиха снощи служителите на реда в Карлово. Около 22.40 ч., на ул. „Дъбенско шосе“ за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Тойота“, управляван от 40-годишен мъж. Поведението на водача породило съмнение у униформените и те му направили тест с дрегер, който отчел наличие на над 2,5 промила алкохол. Той  отказал да даде кръв за химически анализ. Отведен е за едно денонощие в районното управление.Млада жена от село Боянци пък е задържана в полицията за извършена кражба. Тя задигнала с ловкост 500 лева от свой по-възрастен съсед. Срещу крадлата и пияния шофьор са образувани бързи производства.

=========================

Планетариумът в Смолян отново отваря врати. След реновирането му, той ще бъде най-модерният в България и региона. Първите посетители ще могат да прекрачат прага му до няколко седмици, а Звездната зала ще бъде на разположение през декември.

======================================

Всички населени места в Пазарджишка община ще избират кметове на 29 октомври, включително четирите, управлявани в настоящия мандат от наместници. Това ще бъде различното на предстоящия след малко повече от месец местен вот в сравнение с предходни, стана ясно на проведена днес пресконференция на Общинската избирателна комисия (ОИК). Сформирани са 145 секции, от които 129 са 9-членни, а останалите - с по 7 членове. По предварителни списъци гласоподавателите в община Пазарджик са около 116 хиляди души.

==============================

Новият творчески сезон на Опера Пловдив се открива тази вечер с гала концерт в двора на Катедрален храм "Успение Богородично" в подножието на Стария град. Празничната програма включва арии и ансамбли от опери на Белини, Доницети, Верди, Пучини, Дворжак, Бизе. Диригенти ще са Якопо Пескасероли и Лучано Ди Мартино. В 18:30 ч. ще се отслужи молебен, а достъпът до събитието е свободен за всички почитатели на оперното изкуство.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров