Общинският съвет на Пловдив прие единодушно декларацията, предложена от групата на "Браво, Пловдив!", Панагюрското златно съкровище да се върне в града на тепетата.  Дебатите започнаха с изказването на директора на Регионалния археологиески музей Костадин Кисьов, който обори изразената по казуса позиция на министъра на културата - съкровището да остане в Националния исторически музей, и повдигна въпроса за нова сграда за експонатите на музея.

С по-високи минимални и максимални цени ще се движат такситата в Пловдив. Промяната бе приета по време на днешната сесия на общинския съвет с предложение, внесено от кмета Костадин Димитров, след постъпила подписка от Асоциацията на таксиметровите превовачи. Минималната дневна тарифа вече ще е 1.19 лв., а максималната 1.80 лв./км. Нощем такситата в Пловдив ще работят с минимална тарифа от 1,29 лв./км и максимална от 1,90 лв./км.  Квотата за броя на такиметровите автомобили в Пловдив остава 2000.

Спасиха заседнала в комин кукумявка. На “зеления телефон” на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) е получен сигнал от притеснена жителка на село Чешнегирово, община Садово. Тя съобщила, че в комина на двуетажната ѝ къща се е заклещила птица, а всички опити на семейството да я освободи, са били неуспешни. Екипът на институцията е реагирал незабавно и е освободил животното през отвора на камината на първия етаж. Оказало се, че птицата е от вида “домашна кукумявка” (Athene noctua). Въпреки стреса от дългото пребиваване в комина, тя е невредима и бързо е излетяла през прозореца. Семейството от Чешнегирово изрази благодарност за помощта от РИОСВ. Домашната кукумявка е дребен представител от семейство Совови, живеещ в близост до хората, предимно в изоставени постройки и подпокривни пространства. Въпреки полезната си роля в борбата с мишките и други вредни гризачи, тези симпатични пернати често страдат от негативно отношение поради суеверия.

Община Пазарджик обяви конкурс за 8 служители в новото звено, което ще се грижи за чистотата и реда в града - така наречените „Зелени патрули“. Те ще бъдат назначени към „Паркинги и охрана“. Всеки от тях ще отговаря за определена зона в града, където ще следи за боклук извън контейнерите, незаконни сметища, палене на отпадъци, неправилно паркиране и други. От кандидатите се изисква да имат минимум средно образование, да са физически и психически здрави, а ако имет интереси в сферата на екологията, е предимство. Стартовата им заплата ще бъде от 1200 до 1400 лева. Желаещите да кандидатстват могат да го направят в общината до 24-ти юни вкл.

Благотворителният концерт в подкрепа на родопската певица Златина Узунова събра 6570 лева, а от базара сумата е 1440 лева, информират от Ансамбъл “Родопа”, организатори на мероприятията. Концертът се състоя  в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, като във фоайето бе организиран и благотворителен базар. В концерта участие взеха множество фолклорни състави, включително и великата Валя Балканска. Златина Узунова е диагностицирана с онкологично заболяване, като в момента е на лечение в клиника в Панагюрище.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров