Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ в пловдивския район „Южен“ се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е, че от фирмата изпълнител на тази част от проекта на ВиК за Южния обходен колектор тази сутрин не бяха поставили необходимите пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за временна организация на движението. За да се не затруднява трафикът в празничните дни по случай 24 май и абитуриентските балове, е взето решение строително-монтажните работи на кръстовището да бъдат отложени за месец юни – след като част от учениците излязат във ваканция и движението на моторни превозни средства намалее.

Кметът на Пловдив, Костадин Димитров, обсъди укрепването на икономическите връзки с Лайпциг с принцеса Теофана фон Саксен и почетния консул на България в Саксония, Хайко Шмидт. На срещата присъства и почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив Мариана Чолакова. Димитров подчерта, че Пловдив е ключов индустриален център в Югоизточна Европа, с над 200 компании в Тракия икономическа зона. Шмидт изрази увереност, че посещението ще подобри връзките между двата региона. Принцеса Теофана, която вече 35 години прави дарения на български медицински заведения, изрази желание следващото дарение да бъде за пловдивска болница.

Министерството на туризма на България организира рекламна кампания, включваща тур за узбекистански турагенти, блогър и снимачен екип. Гостите посетиха курортите по Черноморието, както и София и Пловдив, за да проучат туристическите възможности на страната. Кампанията следва форум, проведен в Ташкент, Узбекистан, където бяха представени хотелски продукти от българското Черноморие. В резултат на тези усилия, много български дестинации вече са включени в портфолиото на водещата узбекистанска туристическа агенция Asialuxe Travel. Очаква се нова чартърна програма за директни полети от Ташкент до Бургас, както и до Пловдив и Варна, да подкрепи развитието на узбекистанския пазар.

Най-късно до края на 2029 г. ще бъдат закрити всички складове, съхраняващи негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита в териториалния обхват на РИОСВ-Пазарджик. Това стана ясно на среща днес в екоинспекцията. В периода 2015 - 2019 г. в област Пазарджик са закрити 8 от 12-те склада, съхраняващи негодни препарати и за обезвреждане са предадени близо 43 тона. Предстои почистването и закриването на още 4 склада – по един в общините Пазарджик, Велинград, Белово и Стрелча с налични в тях около 22,5 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Обезвреждането на препаратите ще се извърши в специализирани инсталации извън страната в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество.

30-годишен мъж е задържан за причинена телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщават от полицията. На 18 май около 18:30 часа е получен сигнал, че в Чепеларе мъжът е пребил жестоко жената, с която съжителства на семейни начала. По случая е образувано бързо производство.

Върховният касационен съд потвърди наказанията на двмата мъже, осъдени за убийството на бездомник в градинката на Джумаята в Пловдив през 2021 г. Единият получи 15 години затвор, а другият - 17 години заради опасен рецидив. Двамата тогава са пребили до смърт приятеля си, след като заедно са изпили сериозно количество алкохол. Те са обжалвали решението, твърдейки, че престъплението трябва да бъде квалифицирано като причиняване на смърт по непредпазливост, а не като умишлено убийство. Върховният съд обаче отхвърли тези възражения, като подчерта, че подсъдимите не са предприели нищо за предотвратяване на последствията от своите действия. Решението на ВКС е окончателно.

Кметът на пловдивския район "Северен" Венцислава Любенова направи седмичния си отчет пред жителите за извършените дейности. Служителите на районната администрация продължават с облепяне на излезли от употреба МПС. Проведена е работна среща с част от директорите на училищата в района. Подменени са счупени и изгнили ребра на пейки, същевременно са боядисани пейките в парк "Надежда". Отново е направен оглед и контрол на нерегламентираните сметища на общински и частни терени и са връчени предписания на собствениците за тяхното почистване. Извършени са и съвместни проверки с Пловдивски общински инспекторат и Общинска полиция за нерегламентирано разхождане на домашни кучета. Акция за почистване на коритото на р. Марица също е сред свършеното за последните 7 дни. Проведе се фермерски базар в близост до Пешеходния мост, на който гражданите се насладиха на предлаганите биопродукти.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров