Акция „Пешеходец“ провежда полицията в Пловдивско. Следи се за спазване на правилата за движение на пешеходците. Тя е насочена и към шофьорите, които отнемат предимството им. Акцията е национална и ще продължи до четвъртък, 21 декември включително. Над 2500 пешеходци са глобени от началото на годината, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР, съобщена днес от инспектор Здравко Гагъшки от „Пътната полиция“ - Пловдив. „Най-често пешеходците нарушители са възрастни, трудноподвижни хора, които сами избират местата на пресичане, където им е удобно“ – уточни инспектор Гагъшки. Наложените санкции са между 20 и 50 лв. за всеки нарушител. Над 250 пък са глобените шофьори, които не са пропуснали граждани да пресечат с предимство на пешеходна пътека.

=====================================

Жена е убита в дома си от бившия си приятел. Той е опитал да се укрие, но е задържан късно снощи, съобщиха от полицията и прокуратурата в Пазарджик. Тежкото криминално престъпление е станало в къща в септемврийското село Симеоновец. Малко след 19:00 ч. в двора на имота лекари и униформени установили трупа на 41-годишната стопанка на къщата. Извършителят е стрелял с пушка от разстояние в жертвата си, съобщиха разследващите. Десетки полицаи са се включили в издирването на убиеца - 39-годишен мъж от село Симеоновец, който се скрил в къща в съседното село Семчиново. Преди известно време мъжът е живял на семейни начала с жертвата. Пред полицаите той е посочил мястото, където хвърлил оръжието на престъплението - под контейнер за боклук между двете села е открита раница, в която имало самоделна гладкоцевна пушка и 4 патрона 12-ти калибър. Предстои на 39-годишния мъж да бъдат повдигнати две обвинения - за умишлено убийство и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

===========================================

Увеличава се броят на болните от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица в Смолянско. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта е малко над 152 на 10 000 души, при 120 за предходния период. Почти двоен е ръстът на положителните COVID-19 проби, като най-много болни са регистрирани на територията на община Смолян.

========================================

През 2023 г. Общинският съвет на Пловдив е финансирал с над 178 хиляди лв. хора с репродуктивни проблеми. Разгледаните и одобрени заявления са 73. На последната общинска сесия за тази година днес бе гласувана финансова помощ от 66 905 лв., която бе отпусната на жители на Пловдив, имащи нужда от лечение на безплодие.

Общинският съвет прие и Календара на културните събития на Пловдив за 2024 г. Общата сума за различните събития е 3 млн. 750 хил. лв., съобщи зам.-кметът по култура и туризъм Пламен Панов.

Транспортните фирми, които изпълняват редовно разписанията на градския транспорт в Пловдив, ще получат по-голяма държавна субсидия, реши днес Общинският съвет. Индексацията е 15%. Предложението беше подкрепено от 34-ма съветници. Други 9 гласуваха против, 4-ма се въздържаха. По 29 автобусни линии в града на тепетата се движат 209 рейса. След 15 септември автобусите трябваше да се увеличат на 229, но заради уличните ремонти част от линиите се обслужват по летните разписания. 

В началото на днешната сесия председателят на Общинския съвет Атанас Узунов връчи отличието „Почетен знак на град Пловдив“ на европейската шампионка по шахмат за жени отборно Виктория Радева. Шахматната шампионка получи и букети от председателя Узунов и кмета на града Костадин Димитров. „Пожелавам на госпожица Радева през следващата година да стане световна шампионка по шахмат както индивидуално, така и отборно", заяви председателят Узунов при връчването на почетното отличие. "За мен е чест и гордост да съм част от този прекрасен град. Искам да ви насърча и да ви кажа, че както ние в националния отбор се обединихме и направихме най-доброто, така и вие да се обедините и да правите най-доброто за нашия град и занапред да развивате Пловдив", заяви Радева в своето слово в залата. Тя е няколкократен шампион на България при момичета и девойки. Трикратен шампион на България за жени. Има редица призови класирания и титли и на европейски и световни първенства още като ученичка. 

=======================================

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив направиха изненадваща проверка за незаконна търговия с диви пойни птици на „Руския пазар“ в града. Акцията е осъществена след сигнали от граждани през почивните дни, тъй като тогава се събират най-много хора на импровизираното незаконно тържище. Когато видели проверяващите, незаконните търговци оставили клетките и побегнали. Въпреки това, на място е задържан един от тях, като му е съставен акт за нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Конфискувани са две клетки с 14 екземпляра от видовете щиглец и елшова скатия. Служителите на РИОСВ – Пловдив са пуснали пленените пернати на свобода в околностите на града. Предвидените от закона глоби са в размер до 5 000 лева за физически и до 10 000 лева за юридически лица.

==============================================

Управителят на норвежка фирма се превъплъти в Дядо Коледа и раздаде подаръци на деца от ДГ „Еделвайс“ в пловдивския район „Тракия“. При едно от служебните си пътувания до Пловдив през август, Ларс Сьофтестад посещава занималнята на 3-та група в градината. Заради приликата му с белобрадия старец, децата  го посрещат с възторжени възгласи „Дядо Коледа!“. Още тогава на норвежеца му хрумва идеята да влезе наистина в ролята. В навечерието на Рождество Христово той, преоблечен като дядо Коледа, подари лакомства на малчуганите, а те го зарадваха с празнична програма. Компанията на Ларс Сьофтестад е партньор на общината при изпълнението на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на фотоволтаични електроцентрали в 3 детски градини - ДГ „Еделвайс“ и ДГ „Десислава“ в район „Тракия“, както и ДГ „Светлина“ в район „Южен“. Проектът е по норвежката програма към Министерството на енергетиката. Безвъзмездната финансова помощ е почти 2 млн. 347 хил. лв., а съфинансирането от Община Пловдив е в размер на 452 230 лв. Обновяването в трите детски градини трябва да е завършено до 30.04.2024 г.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров