Популярни румънски блогъри и инфлуенсъри останаха очаровани от възможностите за туризъм в Пловдив. Румънските гости посетиха града по покана на община Пловдив и Сдружението на пловдивските хотелиери. Целта на техния тридневен престой бе да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и туристически атракции, които Пловдив предлага, и да споделят впечатленията си пред своята аудитория от над 115 000 последователи. Румънските гости бяха посрещнати от заместник-кметът по култура  Пламен Панов. В разговора си с тях той отбеляза, че България е сред предпочитаните от румънските туристи дестинации. По време на своята обиколка, румънците посетиха Античния форум на Филипопол, Епископската базилика, Главната улица, Сахат тепе, Регионалния етнографски музей, Римския стадион, възрожденските къщи в Стария град и др. Очаквано възхищение у тях предизвика една от емблемите на Пловдив - Античния театър, в който успяха да се насладят и на концерта на Марио Бионди. Музейната аптека Хипократ също привлече вниманието им, като  особен интерес провокираха старинните рецепти, които и до днес се използват в народната медицина. Румънската делегация направи и разходка с драконовите лодки на Гребната база и дегустация на подбрани сортове вина от Пловдивския регион.

Областният управител и турският посланик раздадоха в Пловдив безплатна храна по случай Курбан Байрам. Хранителни пакети получиха нуждаещи се в старчески домове, домове за социални грижи и социални заведения. Турският посланик Мехмет Саит Уянък, Мустафа Сарълар - член на УС на Червения полумесец и областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев се включиха в акцията на БЧК по раздаване на продуктите. С тях бяха още Таня Георгиева - директор на БЧК - Пловдив, Ахмет Пехливан - председател на българското представителство на Червения полумесец и Донка Колева - председател на сдружение „Бултиш“. Всички те обсъдиха възможностите за задълбочаване на доброто взаимодействие между България и Турция. „Вярвам, че сътрудничеството, което имаме, може да се развие не само в сферата на социалните дейности, а и в икономически и културен аспект“, заяви областният управител инж. Илия Зюмбилев. „Знаем колко бързо стават бедствията и колко тежки могат да бъдат последствията, в такива моменти човек разчита предимно на съседи и приятели“, добави Таня Георгиева от БЧК пред турския посланик Мехмет Уянък.

Съдът отказа по-лека мярка на обвинения за убийството в пазарджишкия квартал „Запад“. Родителите и сестрата на погубения младеж поискаха 900 000 лева кръвнина. Процесът продължава с разпити на свидетели, включително Дарина Бързакова - младата жена, заради която е възникнал спорът между двамата - убития 21-годишен Ангел Здравков и палача му - 19-годишния Никола Райчев. Главното искане на над 200 души, които излязоха на мирен протест днес пред Съдебната палата в Пазарджик, е справедливост за отнетия млад живот, а именно - доживотен затвор без право на замяна. Престъплението бе извършено на 29 септември миналата година на улица в квартал „Запад“ пред очите на множество свидетели посред бял ден. След спречкване за момиче, обвиненият наръгва с нож Ангел два пъти, като едното пробождане срязва артерия, а раненият умира след минути от кръвозагуба. На 11 юли ще продължи разглеждането на делото.

На протест срещу изграждащия се паркинг на общински терен на бул. „Пещерско шосе“ срещу болница „Пълмед“ в Пловдив, излизат от 18:00 ч. днес жители на район „Западен“. Недоволството на хората е подкрепено и от кмета на района Тони Стойчева, която поиска Общинският съвет да прекрати договора за наем на имота между общината и фирмата, собственик на болницата. Според хората, общината вместо да решава проблемите с трафика и паркирането, обслужва частни интереси. От фирмата съобщиха в позиция до медиите, че ще съдят районния кмет за уронване на престижа им.

Започна изплащането на възнагражденията на членовете на секционни комисии в Смолян. То се извършва от днес в сградата на общината. До 24-ти юни участвалите в комисии на изборите могат да получат парите си от 10.00 ч. до 17.00 ч., като се явят лично и представят лична карта.

Петима футболисти се разделят с “Родопа” (Смолян) и няма да бъдат част от тима през следващия сезон в “Трета лига” - Югоизточна група. Тимът напускат Генади Панджилов, Антон Белюков, Николай Георгиев, Христо Ковачев и Даниел Кутев. Първите трима са заявили, че спират с футбола. Ковачев е взел решение да живее вече в Пловдив, а Кутев си търси отбор в Гърция. Тимът от Смолян ще се опита да привлече четирима нови футболисти през лятото. “Работим по селекцията и имаме разговори с няколко млади момчета и един опитен футболист”, коментира пред Дарик старши треньорът на “Родопа” - Смолян Данаил Бачков. Отборът започва подготовка на 1 юли, като в програмата са залегнали и пет контроли.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров