На специална церемония днес кметът на Пловдив Здравко Димитров връчи отличия на дарители, институции и фирми за приноса им в борбата с пандемията от COVID-19. Най-големите дарители на общината, осигурили оборудване, предпазни средства и финансова помощ бяха удостоени с почетни плакети. Над 70 физически и юридически лица получиха и специални грамоти за проявена отговорност и загриженост в битката с коронавируса.

======================================

Полицията в Пазарджик издирва водач, който тази сутрин е блъснал с колата си дете на пешеходна пътека близо до най-голямото училище в града - „Георги Бенковски“. Инцидентът е станал малко преди 7:00 часа сутринта. Ученичката е ударена при пресичане на платното. Шофьорът е спрял, но след като се е убедил, че момичето не е ранено сериозно, е напуснал местопроизшествието. След сигнал на 112 на място са изпратени полиция и линейка. Детето е прегледано и е установено, че няма сериозни наранявания, а само охлузвания. Пътният инцидент е станал на кръстовището, което свързва два от най-натоварените булеварди в Пазарджик - „Александър Стамболийски“ и „Христо Ботев“. Те в момента се използват и като околовръстно шосе от стотици товарни автомобили, тъй като в града все още не е изграден планираният Западен обход. 

В Пловдив пък пиян шофьор навлезе в насрещното движение в район „Южен“ и рани две жени. Инцидентът е станал снощи, около 20.40 часа, на ул. „Поручик Въльо Стефов“. Пострадалите са откарани в болница и след прегледи са освободени за домашно лечение с различни контузии. Едната от жените е управлява лек автомобил, който е бил ударен от пияния водач. Другата е била в колата. Проверката е отчела над 2 промила алкохол при пробата на 33-годишния шофьор. Той е дал кръвна проба за химически анализ. Задържан е за 24 часа.

2000 лв. глоба отнесе собственик на магазин в Смолян, продал електронна цигара на 12-годишно дете. Решението е на Районния съд. На 06 октомври около 18:26 часа в търговския обект в родопския град, продавачът продал на малолетното момиче електронното устройство за еднократна употреба, съдържащо никотин. За извършеното нарушение е съставен акт, а в последствие е издадено наказателно постановление. След обжалване съдът потвърди глобата и осъди извършителя да я заплати, заедно с направените разноски по делото.

========================================

Годишната изложба на пазарджишкото представителство на Съюза на българските художници ще бъде представена пред публиката тази вечер. Откриването предстои от 18:00 часа в галерия „Георги Машев“. Творците от Пазарджик и областта отново ще покажат най-новите си произведения в разнообразни техники. на 18 октомври художниците честват своя професионален празник и почитат свети Лука - деятел и eвангелист, патрон на художниците. Предание твърди, че деятел Лука е бил пристрастен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Aпостол Лука се счита за учредител на христианската иконопис и за настойник на художниците.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров